Prvi električni »dvonadstropnik« na svetu

Štirideset let od proizvodnje prvega dvonadstropnega avtobusa znamke Van Hool, po več kot 3.500 proizvedenih enotah ter natanko eno leto po dobavi prvega 100-odstotno električnega avtobusa CX45E v ZDA, Van Hool znova potrjuje svoje bogate izkušnje s področja razvoja pogonskih sistemov za električne avtobuse.

van-hool-avtobus-3

Ob 75-letnici obstoja podjetja Van Hool je neodvisni belgijski proizvajalec avtobusov in industrijskih vozil, prvi proizvajalec na svetu, ki je izdelal 100-odstotni električni dvonadstropni avtobus: TDX25E. Vozilo lahko prevaža 69 potnikov (18 v spodnjem nadstropju in 51 v prvem nadstropju), doseg pa znaša do 500 km (odvisno od podnebnih razmer in topografije poti). TDX25E je namenjen ameriškemu trgu, kjer se bo uporabljal za udobna potovanja zaposlenih in/ali redni potniški promet.

Pred natanko enim letom je Van Hool v ZDA dostavil svoj prvi 100-odstotni električni avtobus, CX45E. Z 22 prodanimi enotami podjetje znova dokazuje svojo inovativnost, ki temelji na bogatih izkušnjah s področja električnih pogonskih sistemov. V zadnjih nekaj desetletjih je Van Hool izdelal več kot 1.200 vozil z električnimi pogonskimi sistemi (vodik, trolejbusi, baterije in hibridi).

Tako kot pri CX45E tudi popolnoma novi TDX25E uporablja električne komponente, vključno s pogonom proizvajalca Siemens in baterijami Proterra. Filip Van Hool, izvršni direktor podjetja, je pojasnil:

»Ameriški kupci so se navdušeno odzvali nad vožnjo z našim prvim električnim avtobusom na baterije, CX45E. To nas je spodbudilo, da smo se hitro lotili razvoja baterijsko-električnega dvonadstropnega avtobusa, ki ima večjo potniško zmogljivost. Naše izkušnje z električnimi pogonskimi sistemi v preteklosti, in v zadnjem času s CX45E, so nam resnično pomagale pri hitrem razvoju in obsežnem testiranju najnovejšega Van Hoolovega dvonadstropnika, TDX25E. Dvonadstropne avtobuse izdelujemo že od leta 1982. Petindvajset let pozneje, leta 2007, smo dostavili prve dvonadstropne avtobuse v ZDA. In sedaj, 15 let pozneje, na ameriški trg lansiramo prvi baterijsko-električni dvonadstropni avtobus. To je »drugi domači trg« za Van Hool, saj nikjer drugje po svetu ni večjega povpraševanja po naših dvonadstropnih avtobusih kot v ZDA. Van Hool je po vsem svetu v 19 različnih državah prodal več kot 3.500 vozil.

Partnerstvo med Van Hoolom in distributerjem na severnoameriškem trgu, ABC Bus Companies, Inc., se je začelo pred 34 leti. Po vseh teh letih trdega dela se je tako Van Hool v Severni Ameriki uveljavil kot uveljavljen proizvajalec avtobusov. Danes je na severnoameriških cestah več kot 11 tisoč avtobusov Van Hool, ki služijo številnim strankam, vključno z velikimi podjetji iz Silicijeve doline, ki imajo organizirane prevoze za svoje zaposlene. Prav zaradi povpraševanja več strank po popolnoma električnih vozilih so pri Van Hoolu iskali in tudi našli rešitev z modelom CX45E.