Prvi eActrosi že v uporabi

Podjetje TBS Transportbeton je prejelo električni tovornjak eActros, ki ga bodo testirali v realnih pogojih. Obenem je eno izmed 20 podjetjih, ki so v svoj vozni park dodali tudi električni tovornjak.

Prvi eActrosi že v uporabi
Tovornjak bo na poti vsak dan in prevozil približno od 7 do 8 kilometrov dolgo pot (v eno smer) in osemkrat dnevno, prevažal pa bo pepel neto mase 10 ton.

TBS bo v realnih pogojih preizkušal 25-tonskega eActrosa, ki se bo uporabljal za prevoz elektrofiltrskega pepela iz termoelektrarne na premog v Mannheimu, do naprave za mešanje betona v mestnem pristanišču. Elektrofiltrski pepel se uporablja za proizvodnjo določenih vrst betona. 

Tovornjak bo na poti vsak dan in prevozil približno od 7 do 8 kilometrov dolgo pot (v eno smer) in osemkrat dnevno, prevažal pa bo pepel neto mase 10 ton. Glede na to, da je doseg vozila 200 km, ni potrebe po vmesnem polnjenju baterij. Energija je shranjena v litij-ionskih baterijah s kapaciteto 240 kWh. Polnjenje baterije je odvisno od moči polnilnika in lahko traja od dveh ur (z polnilnikom moči 150kW) oziroma do enajst ur ( s polnilnikom moči 20 kW).


Razvoj in testiranje težkih električnih tovornjakov na kratkih razdaljah je del projekta Koncept ELV², ki je sponzoriran s strani nemškega okoljskega ministrstva in ministrstva za ekonomske zadeve in energijo.

Fotogalerija