22 novih Mercedes-Benz Intouro avtobusov

Skupina Arriva Slovenija je bogatejša za 22 novih regionalnih avtobusov, kar je po besedah direktorja in predsednika uprave Boja Karlssona dobrodošla pridobitev za vozni park skupine. Gre za 12 m dolge avtobuse, ki so jih danes prejeli od podjetja Autocommerce, in jih predali v promet.

22 novih Mercedes-Benz Intouro avtobusov
Dvaindvajset novih avtobusov blagovne znamke Mercedes-Benz Intouro bo obogatilo vozni park v regionalnem prometu skupine Arriva Slovenija.

Dvaindvajset novih avtobusov blagovne znamke Mercedes-Benz Intouro bo obogatilo vozni park v regionalnem prometu skupine Arriva Slovenija. Vsa nova vozila imajo najsodobnejše EURO 6 motorje, ki so do okolja še prijaznejši od predhodnikov. Emisije, ki jih ti avtobusi spuščajo v zrak, so bistveno nižje od starejših dizelskih avtobusov. So tudi tišji in udobnejši za vožnjo. 

Vsi novi avtobusi so opremljeni s sodobno opremo, ki poleg udobnosti zagotavlja varnost potnikov s vgrajenimi varnostnimi pasovi na vseh sediščih. Za ustrezno klimo je poskrbljeno z zmogljivim sistemom ogrevanja in klimatizacije, dodatni zvočni in toplotni izolator pred zunanjimi vplivi pa predstavljajo še dvojno zastekljena stekla. Avtobusi imajo vgrajene tudi svetlobne smerne table. Na sedežu uprave skupine Arriva Slovenija so nove avtobuse v promet predali direktor in predsednik uprave skupine Arriva Slovenija Bo Karlsson, direktor družbe Autocommerce d.o.o. Rasto Oderlap in tehnični direktor skupine Arriva Slovenija Borut Smogavec.


Direktor in predsednik uprave skupine Arriva Slovenija Bo Karlsson je nove avtobuse označil za pomembno pridobitev. »V skupini Arriva Slovenia si prizadevamo, da smo za naše stranke, potnike in zaposlene najboljša izbira. Našim potnikom dnevno zagotavljamo varne in udobne mobilnostne storitve ter s sodobnimi in okolju prijaznim voznim parkom skrbimo za odgovoren odnos do okolja. Zelo smo veseli, da lahko danes v promet predamo 22 novih Mercedes-Benz Intouro avtobusov, ki dosegajo najvišje okoljske standarde. S temi modernimi, uporabnikom prijaznimi in ekološkimi vozili bomo našim potnikom zagotavljali še bolj trajnosten, čist in energijsko učinkovit potniški promet.«

Tudi Rasto Oderlap, direktor družbe Autocommerce d.o.o., ki je izdelala in dobavila vozila, je nove avtobuse označil za optimalno rešitev za regionalni linijski promet, hkrati pa povedal, da je podjetje ponosno, da so lahko dobavili nova vozila.


Kakšne so lastnosti novih Mercedes-Benz avtobusov?
Gre za visokopodne regionalne avtobuse na dizelski pogon, ki sodijo v emisijski razred EURO 6C, obenem pa vozila neprestano nadzirajo raven dušikovih oksidov NOx, PM delcev in AbBlue, ter voznike opozarjajo na morebitne neskladnosti. Nova vozila že danes izpolnjujejo direktivo UNECE R 51/2 po zmanjšani emisiji hrupov, ki bo stopila v veljavo leta 2022. To dosegajo tudi z zmanjšanim številom vrtljajev motorja iz 2200 1/min na 1800 1/min. Dolgi so 12 m, široki 2,5 m in visoki 3,355 m, imajo 6 valjni vrstni motor s prostornino 7.698 cm3, s sinhronim ročnim 6-stopenjskim menjalnikom z integriranim retarderjem. Avtobusi imajo 2 vrata, 76 potniških mest, 55 sedežev in 21 stojišč.

Za dodatno varnost so vsa vozila opremljena z:

• AEBS avtomatskim sistemom za zaviranje v silil
Sistem za zaviranje v sili reagira tako na premikajoče se, kakor tudi stoječe objekte. Sistem deluje do 250 m pred vozilom in zazna oviro pred avtobusom tudi v megli in dežju. Sistem v nevarnih situacijah najprej opozori voznika zvočno in vizualno in, v kolikor je potrebno, sam upočasni avtobus. 

• LDWS sistemom za opozarjanje pri nenamernem zapuščanju voznega pasu.
Skupina Arriva Slovenija je letos v mestnem prometu na Jesenicah uvedla tudi prvi hibridni avtobus v Sloveniji, v poletnih mesecih pa so na Obali, v mestnem prometu Koper, testirali avtobus na 100% električni pogon. Do konca leta 2018 bo vozni park skupine Arriva Slovenija bogatejši še za dodatnih 5 MAN Lion's Coach R407 avtobusov, pričakujejo tudi en 13 m in en 15 m IVECO crossway LE avtobus ter 4 Kutsenits Tourist 719 midibuse. Z novimi avtobusi bodo potniki pridobili povečano obratovalno zanesljivost ter udobje, povprečna starost voznega parka skupine Arriva Slovenija pa se bo pomladila na 7,4 let. Skupna vrednost letos nabavljenih avtobusov je 6,27 milijonov € brez DDV.

Fotogalerija