Preventivni dogodek za poklicne voznike

Agencija za varnost prometa je v soboto, v sklopu druge od letošnjih treh nacionalnih preventivnih akcij za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, izvedla dogodek Vozniki gospodarskih vozil – varni v prometu.

AVP preventivni dogodek Vransko 2022
AVP preventivni dogodek Vransko 2022 | Foto: AVP

Več kot 90 udeležencev iz vse Slovenije so nagovorili direktor Agencije za varnost prometa Jože Hribar, predsednik Sekcije za promet pri Obrtni zbornici Slovenije Peter Pišek, predsednik Sekcije za prevoz blaga v cestnem prometu pri Gospodarski zbornici Slovenije Milan Slokar in vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi mag. Ivan Kapun. Udeleženci so se poglobljeno seznanili z novimi tehničnimi rešitvami, ki zmanjšujejo tveganja zaradi mrtvih kotov velikih vozil, z najsodobnejšimi sistemi vzvratnih kamer, zavornimi potmi različnih tipov vozil, umikanjem nenadni oviri in vzvratni vožnji. Teoretični poudarek je bil namenjen varnemu pritrjevanju tovora in vplivu preobremenjenih tovornih vozil na varnost v prometu. Praktično in teoretično izobraževanje je bilo namenjeno dvigu varnosti za vse udeležence v prometu, saj v Sloveniji cestni tovorni promet narašča, z večanjem njegovega obsega se povečujejo tudi možnosti za nastanek prometnih nesreč.


V nadaljevanju sta bili izvedeni predavanji urednika revije Transport & Logistika Boštjana Paušerja, na temo varnega pritrjevanja tovora in Matije Mavriča iz podjetja Cestel, strokovnjaka s področja tehtanja vozil, na temo vpliva preobremenjenih tovornih vozil na varnost v prometu. Agencija za varnost prometa je izdala tudi poseben pripomoček za pritrjevanje tovora v obliki priročnega izvlečnega kartončka, ki nudi napotke za varno pritrjevanje tovora in vodi skozi postopek izračuna, prejeli pa so ga vsi udeleženci dogodka, kartonček pa je priložen tudi julijski številki naše revije. Predavanjem so sledili demo prikazi in praktični preizkusi na poligonu, med katerimi je bila tudi naprava za simulacijo trka.



Fotogalerija