Prepoved prehitevanja

Prepoved prehitevanja na Češkem velja od začetka leta 2020 in sicer za tovornjake težje od 12 ton. Prepoved je do sedaj veljala le na 30 kilometrih avtocest, sedaj pa so jo razširili na 145 kilometrov avtocest.

TEST: Ford F-MAX – z razlogom tovornjak leta 2019
Prepoved prehitevanja s tovornjaki je ena iz pomembnejših političnih tem na Češkem. To se je zgodilo po prometni paralizi, ki se je zgodila leta 2018, ko je promet na cesti D1 obstal.

Od 1. januarja 2020 dalje tovornjaki težji 12 ton ne smejo v obeh smereh prehitevati ostalih udeležencev v prometu na odsekih avtocest od Prage do Brna, Plzeňa, Ujście nad Labjem in Hradec Králové.

To pa ni edina sprememba, povezana s prehitevanjem tovornjakov na Češkem. Od decembra 2019 velja prepoved prehitevanja na dodatnih 54 km avtoceste D1 (ki vodi od Prage proti Brnu). Vendar pa bo prepoved veljala le začasno - do konca februarja in šele takrat, ko to zahtevajo hude vremenske razmere.

Velika težava
Prepoved prehitevanja s tovornjaki je ena iz pomembnejših političnih tem na Češkem. To se je zgodilo po prometni paralizi, ki se je zgodila leta 2018, ko je promet na cesti D1 obstal. Vzrok temu so bili slabi vremenski pogoji in dejstvo, da so tovornjaki poskušali (žal neuspešno) prehitevati počasnejše udeležence v prometu. 

Kot poroča PAP, si češki poslanci si prizadevajo za nadaljnjo zaostritev predpisov. Nekateri želijo celo uvesti popolno prepoved prehitevanja s tovornjaki na vseh avtocestah v državi.