Požar, prevračanje in odstopi

Prvo etapo je suvereno osvojil lanskoletni zmagovalec Nikolaev (Kamaz), sledila so mu tri Iveco vozila (T. van Genugten, F. Villagra G. de Rooy), ter še trije Kamazi (Sotnikov, Karaginov in Mardeev). Na osmem mestu je etapo končal Loprais s Tatro.

Požar, prevračanje in odstopi
In če je prvi dan dirke za večino posadk potekal bolj ali manj gladko, je perujska puščava že začela kazati svojo surovo naravo

De Rooy bi zagotovo dosegel boljši rezultat, a so se mu zaradi okvare pnevmatskega sistema in posledično padca tlaka v zadnjem delu tovornjaka začele zavore preveč segrevati, eno izmed koles pa je začelo goreti. Kljub temu je uspel z dirkalnikom prepeljati do cilja, kjer so uspešno pogasili ogenj. 


In če je prvi dan dirke za večino posadk potekal bolj ali manj gladko, je perujska puščava že začela kazati svojo surovo naravo. 342 kilometrov dolga pot od Piska do San Juan de Marcona je bila polna raznovrstnih pasti. Nizozemec Martin Van Den Brink je na eni zmed sipin prevrnil svoj Renault tovornjak. Kljub temu so ga uspeli postaviti nazaj na kolesa, toda poškodbe so bile prehude, zaradi česar je odstopil. Ruski mojstri iz ekipe Kamaz so dvakrat delovali tudi kot reševalci: najprej je že na samem začetku dirka posadka Dmitrija Sotnikova pomagala posadki slavnega kitajskega voznika Hana Weija, ki je imel tehnične težave. Ob koncu je posadka Airata Mardejeva pomagala tudi beloruski posadki Siarheia Viazovicha. No, tudi drugo etapo je osvojil Nikolaev (Kamaz) sledil mu je lahko le de Rooy (Iveco), tretji pa je bil Dmitrij Sotnikov (Kamaz).


Tretja etapa je bila dolga 331 kilometrov in je potekala od San Juan De Marcona do Arequipa. Prašni vihar je močno oslabil vidljivost, kot prva pa je pomoč potrebovala ekipa Airata Mardejeva in sicer zaradi prednjih pnevmatik. Dirko so kljub temu nadaljevali, a so so morali na 240. kilometru zaradi tehničnega problema - razpoke v aluminijasti cevi turbopolnilnika- ustaviti. Posadka je cev popravila in dirko nadaljevala. Tudi Gerard De Rooy, Ales Loprais in Ton Genugten so v tej etapi izgubili dragoceni čas. Že v prvi polovici je Gerard izgubil veliko časa na eni od sipin saj se je njegov tovornjak vkopal v pesek. Da se je rešil je potreboval več kot eno uro, pri tem pa je polomil še volanski obroč. Van den Heuvel je najprej predal svoj volanski obroč de Rooyu, ki je nato nadaljeval. Etapo je dobil Andrey Karginov, drugi je bil Sotnikov tretji pa Nikolaev (vsi Kamaz), le Villagra (Iveco) je to etapo odpeljal solidno. Pred tekmovalci je sedaj 2-dnevna etapa, kjer bodo morali sami reševati verjetne tehnične težave. Glavni tabori dirke ostanejo v vojaški zračni bazi v Arequip do dneva počitka in sicer 12. januarja.


Fotogalerija