Potrebujemo avtocestno policijo

Avtoprevozniška zbornica opozarja, da je stanje na naših cestah, prav tako pa tudi stanje v avtoprevozništvu alarmantno. Po njihovem mnenju je problem v zastarelem, prezapletenem in za panogo škodljivem predpisnim okoljem. V zbornici tako poudarjajo in opozarjajo, da se varnost v cestnem prometu iz leta v leto slabša, zato predlagajo vzpostavitev avtocestne policije.

 Potrebujemo avtocestno policijo

Kot so sporočili, bi morala biti varnost in zdravje poklicnih voznikov eni izmed prioritet države. Da pa bi se to lahko upoštevalo, pa bi bilo potrebno uvesti dosledno nadziranje. Poleg tega opozarjajo tudi, da je poklic voznika izredno zahteven poklic, ki zahteva 100 odstotno koncentracijo in je obenem izredno naporen, zato bi se morala država do posameznika kot tudi celotne panoge vesti resno in strokovno.

"Improvizacija in lahkomiselnost odpade. Zadnji primer nezgode na avtocesti jasno kaže na to, kam lahko pripelje nestrokovna, nepravilna in nekorektna obravnava voznikov," so zapisali v svojem sporočilu za javnost. S tem so želeli opozoriti na hudo prometno nesrečo, ki se je v tem tednu zgodila na primorski avtocesti, ko je voznik tovornjaka trčil v osebno vozilo, ki je stalo na počasnem pasu. V nesreči so umrli štirje tuji državljani.

Čeprav vozniki sicer opravijo temeljno poklicno kvalifikacijo, nastane problem takrat, ko to izvajajo ljudje brez en same izkušnje iz avtoprevozništva. In ker se varnost v cestnem prometu vsako leto slabša, so v zbornici mnenja, da potrebujemo avtocestno policijo, »saj smo priča vsakodnevnim vožnjam v nasprotno smet, popravilom na odstavnih pasovih in vse pogostejšemu kriminalu.«

Dejstvo je, da je avtoprevozništvo ena izmed žil gospodarstva in spada v kritično infrastrukturo. Država je soodgovorna za stanje, ki ga imamo na naših cestah, poleg tega pa delo prevoznikov otežuje še zapletena in okorna birokracija, kar vsekakor negativno vpliva na konkurenčnost panoge.