Poostreno nad prehitrimi vozniki

V Sloveniji in v večini evropskih držav bodo policisti med 17. in 23. avgustom 2015 ponovno izvajali evropsko usklajen poostren nadzor hitrosti SPEED, ki poteka v okviru TISPOL-a. Namen poostrenega nadzora je spodbuditi voznike, naj vozijo previdno in varno.

policija

Hitrost je še vedno eden najpogostejših vzrokov za povzročitev prometnih nesreč, kar žal potrjuje tudi letošnja črna statistika na slovenskih cestah.Do 17. avgusta 2015 je na slovenskih cestah življenje izgubilo 79 udeležencev, v enakem obdobju lanskega leta 63 (25 % več). Izmed vseh umrlih je kar 31 (v enakem obdobju lani 20) udeležencev umrlo v prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi neprilagojene hitrosti, kar predstavlja 39 odstotkov vseh umrlih.

Višje hitrosti so značilne predvsem za obdobja lepega vremena, ko so vozne lastnosti cest dobre. Vozniki lahko dobijo - zaradi dobre vidljivosti, suhih cest in drugih ugodnih dejavnikov, lažen občutek varnosti in zato vozijo hitreje. Hkrati je med turistično sezono promet gostejši, zato lahko do nesreče pride hitreje. Znatno poslabšanje prometne varnosti beležimo po prvem juliju, saj je med 1. julijem in 16. avgustom letos umrlo 32 udeležencev (lani 13). V tem času je kar 16 udeležencev umrlo v nesrečah, do katerih je prišlo zaradi neprilagojene hitrosti (v enakem obdobju lani trije), od tega 9 voznikov motornih koles.

Policisti bodo zato poostreno nadzirali hitrost na vseh cestah, kjer najpogosteje prihaja do kršitev in prometnih nesreč. Ob tem bodo ugotavljali tudi prekrške, povezane z vožnjo pod vplivom alkohola, neuporabo varnostnih pasov, uporabo mobilnih telefonov med vožnjo, in druge prekrške.

Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje razmeram na cesti bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo. Da bi bila naše ceste bolj varne, moramo poskrbeti predvsem vozniki in dosledno spoštovati cestnoprometne predpise ter voziti v dovoljenih mejah.