Pogovor: Peter Mirt, MirtTours

Na področju prevoza blaga in potnikov so zagotovo najbolj prizadeti avtobusni prevozniki, saj je promet čez noč padel praktično na nič. Zato so mali avtobusni prevozniki, združeni pod okriljem OZS že konec marca opozorili na dolgoročne posledice za panogo, ki je bila v zadnjih letih na dobri poti k normalizaciji stanja, tako pri notranjih linijskih prevozih kot tudi pri mednarodnih turističnih prevozih.

peter-mirt3-obrezana
Peter Mirt, predsednik odbora avtobusnih prevoznikov pri OZS in lastnik avtobusnega podjetja MirtTours. | Foto: Interviju: Peter Mirt, MirtTours

Kot je povedal in opozoril Peter Mirt, predsednik odbora avtobusnih prevoznikov pri OZS in lastnik avtobusnega podjetja MirtTours: »Ukrepe vlade sicer pozdravljamo, vendar pa bodo za našo panogo razmere kritične več kot tri mesece. Ocenjujemo, da se sezona avtobusnih prevozov ne bo začela po koncu epidemije, temveč šele prihodnje leto. Vrednost turističnih avtobusov je izjemno visoka, vsa ta vozila pa so na kredite in lizinge. Glede na razmere in napovedi se bojimo, da z ukrepi države zgolj za tri mesece ne bomo preživeli.«


Tudi po treh mesecih, ko naj bi se po nekaterih ocenah epidemija končala, je vprašljivo, ali bodo mali avtobusni prevozniki začeli z delom v polnem obsegu. Najbrž ne, ocenjujejo avtobusni prevozniki. »Apeliramo na vlado, da se male avtobusne prevoznike obravnava posebej zaradi specifike našega dela. Zamrznitev oziroma preložitev obveznosti do bank za eno leto je spodbuden ukrep, prav tako pa naj to velja tudi za lizinške hiše. Prav tako želimo, da ukrepi države za male avtobusne prevoznike veljajo eno leto in ne zgolj tri mesece,« še dodaja Mirt.


Spomnimo, avtobusni prevozniki so prvi občutili posledice koronavirusa, praktično že konec januarja, saj so bile odpovedane ture tujih potnikov po vsej Evropi. Veliko turistov namreč v Evropo prihaja iz azijskih držav. Poleg tega so turistične prevoze odpovedale tudi Slovenija in druge evropske države, odpovedani so bili tudi vsi prevozi na sejme, festivale, šolski prevozi in celotni javni potniški promet.

Ekskurzij šol in izletov, kot smo jih poznali in so za marsikoga vir preživetja, do poletja zagotovo ne bo. »Sezona od marca do julija je za nas končana,« še opozarja Mirt in še enkrat izrazi upanje, da jim bo vlada v nadaljevanju ukrepov prisluhnila in sprejela ustrezne ukrepe, predvsem tam, kjer ima vpliv, to je predvsem zagotavljanje likvidnosti ter pomoč pri obveznostih s. p.-jev in njihovih zaposlenih.