Eko sklad subvencionira pnevmatike za tovornjake in avtobuse

Eko sklad je objavil nov javni poziv za dodeljevanje nepovratnih sredstev za naložbe v nakup pnevmatik višjega energijskega razreda za tovorna vozila in avtobuse.

Goodyear

S tem ukrepom želi Eko sklad spodbuditi uporabo varčnih pnevmatik z boljšim izkoristkom goriva ter tako prispevati k učinkovitejši rabi energije in s temzmanjšanju emisij CO2, ter večji varnosti in gospodarnosti tovornih vozil. Z uporabo tovrstnih pnevmatik je po ocenah poraba goriva nižja za okoli šest odstotkov. Nepovratne finančne spodbude bodo lahko dodeljene za pnevmatike za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, priklopna vozila ter avtobuse.

Višina nepovratne finančne spodbude bo znašala 35 evrov za posamezno pnevmatiko, ki bo kupljena in nameščena od vključno 1. januarja 2019 dalje do porabe sredstev. Omejeno bo tudi število pnevmatik, ki se lahko namestijo na posamezno tovorno vozilo in avtobuse. Spodbuda bo dodeljena po pravilih pomoči »de minimis«.

Pogoj za pridobitev nepovratne finančne spodbude bo veljavna licenca za izvajanje prevozov potnikov in blaga za registrirane dejavnosti v cestnem, tovornem in potniškem prometu.

Informacije o javnih pozivih so na voljo na telefonski številki 01 241 48 40 in 01 241 48 65 vsak ponedeljek, sredo in petek med 12. in 14. uro ali po elektronski pošti na naslovu ekosklad@ekosklad.si.