Po Kopru z električnim avtobusom

V koprskem mestnem potniškem prometu bosta od 10. julija do 31. avgusta na poletni liniji (Olmo – Žusterna - avtobusna postaja Koper –Žusterna – Olmo) poskusno vozila avtobusa na 100-odstotni električni pogon.  

Po Kopru se lahko zapeljete z električnim avtobusom
E-minibus ima 16 sedišč in 10 stojišč ter eno mesto za invalide.

Projekt koprskega e-minibusa, ki ga je omogočila Mestna občina Koper, je prvi tovrstni v Sloveniji in se bo izvajal vse do 31. avgusta 2018. Družba K-Bus, ki proizvaja istoimenska vozila, je namreč Arrivi in Mestni občini Koper omogočila testiranje dveh avtobusov K BUS E SOLAR CITY. Gre za model nizkopodnih e-minibusov s posebnimi tehničnimi rešitvami. Podoben avtobus je že v vsakodnevni uporabi v mestu Göttingen v Nemčiji, v javni promet pa so ga vključili novembra  2017.

S testno uporabo avtobusov družbe K-Bus v prevoznem podjetju Arriva Dolenjska in Primorska pridobivajo novo izkušnjo z električnimi vozili, ki si jih v prihodnosti želijo tudi v svojem voznem parku.

»Mestna občina Koper kot trajnostno naravnana občina si skozi ves čas prizadeva, da uredi tudi področje javnega prevoza. Prav v ta namen smo pred časom posodobili vse avtobuse, danes pa prvič na naše ulice pošiljamo električna avtobusa. Upam, da si bomo lahko že v kratkem privoščili še več avtobusov na električni pogon in na ta način prispevali k zmanjšanju emisij in onesnaženosti okolja,« je zbrane nagovoril prvi mož koprske občine Boris Popovič in nadaljeval, da si »življenja v mestu in njegovi okolici, ki nima urejenega javnega prevoza, enostavno ne znam predstavljati. Prepričan sem, da bodo električni avtobus uporabljali tako domačini kot tudi turisti.«

Ob tem je župan Boris Popovič izrazil željo, da se uporaba javnega prevoza razširi med čim večje število uporabnikov, saj »prav z zmanjšanjem cestnega prometa v mestu in njegovi okolici največ prispevamo k dvigu kakovosti življenja.« Sicer pa Mestna občina Koper v želji po omejevanju uporabe osebnih avtomobilov v mestu in njegovi okolici, subvencionira javni prevoz.

»V Skupini Arriva smo veseli, da lahko danes, skupaj z Mestno občino Koper, napovemo pilotni projekt, v katerem bomo testirali dve moderni, uporabnikom prijazni in ekološki električni vozili. S tem projektom se naše uspešno partnerstvo z Mestno občino Koper nadaljuje tudi na področju e-mobilnosti. Vesel sem, da skupaj prispevamo k trajnostnemu javnemu prevozu v Kopru,« je povedal direktor in predsednik uprave skupine Arriva Slovenija,  Bo Karlsson.

Prokurist družbe K-BUS, Marjan Kozel je predstavil tehnične značilnosti e-minibusa.  Gre za 6,7 metrov dolg inovativen e-avtobus, ekološko čisto vozilo brez emisij izpušnih plinov, v katerem se bo po koprskih ulicah lahko prevažalo do 27 potnikov. E-minibus ima 16 sedišč in 10 stojišč ter eno mesto za invalide.

»Prepričan sem, da bo prvi električni avtobus v linijskem prometu v Sloveniji prijetna sprememba za občane Mestne občine Koper. Ta je še posebej prijazen do invalidov in mamic z vozički. Posebej pa sem vesel, da imate v Kopru župana Borisa Popoviča, ki se ne boji sprememb in je prav te sposoben tudi uresničiti,« je ob robu dogodka dejal Marjan Kozel.

Fotogalerija