Prvi 100 % hibridni avtobus v Sloveniji

Jesenice so v uporabo prevzele prvi mestni hibridni avtobus MAN Lion's City Hybrid. Avtobus bo vozil na rednih linijah po Jesenicah. Prevoze z njim bo izvajala skupina Arriva Slovenija.

Nova pridobitev za mesto Jesenice
Svečani trak so prerezali Tomaž Tom Mencinger, župan občine Jesenice, Bo Karlsson, direktor in predsednik uprave skupine Arriva Slovenija, Claus Wallenstein, direktor družbe MAN Truck & Bus Slovenija d.o.o., in Borut Smogavec, tehnični direktor skupine Arriva Slovenija.

MAN Lion's City Hybrid
V mestnem prometu je nenehno zaviranje in speljevanje na postajah in pri semaforjih optimalen pogoj za uporabo hibridne tehnologije. Medtem, ko se pri konvencionalnih avtobusih energija zaviranja pretvori v toploto, pa MAN-ov Lion's City Hybrid to energijo shrani v akumulatorjih Ultracaps in iz nje pridobiva pogonsko energijo za svoja električna pogonska motorja. Klimatska naprava ima električni pogon in se napaja iz akumulatorja na strehi. Na postajališču hibridni mestni avtobus stoji brez oddajanja izpušnih plinov in lahko spelje z elektriko skoraj brez hrupa. 

Nizkopodni avtobus Lion's City Hybrid porabi tudi do 30 odstotkov manj goriva. S tem letno prihrani do 10.000 litrov dizelskega goriva. Izpust CO2 se zniža za do 26 t letno, kar je enkrat boljše od vrednosti konvencionalnega dizelskega vozila. Na postajah omogoča speljevanje s pomočjo elektrike brez izpustov škodljivih snovi in hrupa. Optimalna aerodinamika z MAN-ovo zasnovno EfficienyDesign pa poskrbi za dodatno zmanjšanje porabe.
Več pa v dvojni številki revije Transport & Logistika.


Fotogalerija