Petosna Scania za najtežje naloge

Potem, ko so prevzeli triosno Scanio V8 S 520, je nizozemsko prevozno podjetje za prevoz posebnih tovorov, Te Kloeze-Bruyl, pred kratkim prevzelo tudi prvo petosno tovorno vozilo Scania V8 S730.

Petosna Scania za najtežje naloge
Ker so tovrstni prevozi večinoma izvajajo ponoči, so vozniki v daljšem obdobju daleč stran od doma. Zato so Scanio opremili tudi z udobnimi usnjenimi sedeži, ki so vrtljivi, infotainment sistemom z navigacijo na 7-palčnem zaslonu, hladilnikom, aparatom za kavo, mikrovalovno pečica in TV-jem.

Dve pogonski in tri nastavljive

Scania S 730 je konfigurirana v izvedbi 10×4*6 in ima pet osi, od tega sta dve pogonske in tri nastavljive. Tovornjak je prilagojen za prevoze težkih bremen, ima nameščene tudi večje rezervoarje za gorivo in AdBlue ter hidravlični sistem za prikolico. Te prilagoditve so bile na vozilo nameščene že v tovarni.

Vozilo se lahko obremeni z do 180 tonami pri 6-odstotnem naklonu in do 140 tonami pri 12-odstotnem naklonu. »To je pomembno pri našem delu. Nekateri stroji, ki jih prevažamo so težji od 100 ton. Moč motorja je še posebej uporabna v Nemčiji, preko katere pogosto potujemo. Zaradi obsežnih del na cestah smo pogosto prisiljeni sprejeti alternativne poti. Prav tako je lepo imeti to moč na avtocestah in se s tem izogniti počasni vožnji," pojasnjuje Van den Berg.

Kabina ni nič manj impresivna. Ker so tovrstni prevozi večinoma izvajajo ponoči, so vozniki v daljšem obdobju daleč stran od doma. Zato so Scanio opremili tudi z udobnimi usnjenimi sedeži, ki so vrtljivi, infotainment sistemom z navigacijo na 7-palčnem zaslonu, hladilnikom, aparatom za kavo, mikrovalovno pečica in TV-jem. Za večjo varnost je podjetje opremilo tovornjak tudi s sistemom kamer, tako da lahko voznik na enkrat na velikem zaslonu vidi slike štirih kamer, ki so nameščene okoli vozila.