Pametni tahografi so pred vrati

Od 15. julija 2019 bodo morala biti vsa na novo registrirana gospodarska vozila nad 3.5 tone opremljena z novimi, pametnimi tahografi. Tahografe je treba vgraditi v vsa vozila, ki prevažajo blago po cesti, in vozila, ki lahko prevažajo več kot devet oseb (vključno z voznikom), z nekaterimi izjemami.

tahograf
tahograf

Ti bodo tehnološko napredni, z njimi se bo zmanjšala možnost manipulacij na področju socialne zakonodaje. Glavna novost je povezava s satelitskim sistemom za določanje lokacije vozila (GPS), s pomočjo katerega se bodo zapisovale pozicije vozila na 3 ure. Nova generacija tahografov bo omogočala tudi lažji prenos podatkov kontrolnih organov s tehnologijo DRSC. V veljavo prihajajo novi tipi plomb, ki bodo vezane na posamezno delavnico. Ti bodo osnova za nadgradnjo v letu 2022, kjer bodo obstoječe funkcije še izboljšane. 

Pametni tahografi
Tahografi v vozilih, ki so prvič registrirana po 15. juniju 2019, morajo biti povezani s satelitskim navigacijskim sistemom in opremljeni s tehnologijo za komunikacijo na daljavo, da olajšajo izvajanje ciljnih cestnih preverjanj. Države EU morajo v 15 letih od 15. junija 2019 opremiti svoje nadzorne organe za ravnanje s tako komunikacijo. Podatki se lahko shranijo samo za čas trajanja cestnega preverjanja in se morajo v treh urah izbrisati, razen če gre za zlorabo tahografa.