Pametni sistem na voljo tudi v slovenščini

Vodilni svetovni ponudnik poslovnih aplikacij in programskih rešitev SAP je nedavno izdal novo različico sistema za upravljanje transporta SAP Transportation Management (SAP TM), ki ga že uporablja več sto izvajalcev in naročnikov transporta po vsem svetu, in je odslej na voljo tudi v slovenščini. Ena njegovih pomembnih funkcionalnosti je orodje za optimizacijo načrtovanja transporta, ki omogoča nižanje stroškov in povečevanje učinkovitosti celotne dobavne verige.

Pametni sistem za upravljanje transporta na voljo tudi v slovenščini

Med večje uporabnike sistema SAP TM sodijo npr. špediterska podjetja, kot je madžarski Waberer's, pošte (npr. švicarska in italijanska pošta), prevozniki (npr. kanadske železnice Canadian Pacific) pa tudi proizvodna in trgovska podjetja, ki nastopajo kot veliki naročniki ali organizatorji transporta (med njimi Audi in Continental). Francoska Pošta sistem uporablja za avtomatizacijo obračunavanja transportnih storitev.

»Ključni izziv, ki ga imamo, je hitrost, povpraševanje potrošnikov«, pravi Tom Rune Bjørnstad, interni SAP svetovalec za Komplett Groupna Norveškem. In nanj uspešno pomaga odgovarjati SAP TM. Največji spletni trgovec v Skandinaviji tako s sistemom konsolidira naročila svežih živil za dostavo na dom in načrtuje dostavo z lastnimi vozili, pri čemer upošteva zahteve kupcev glede časa dostave in kraja prevzema. Skupina Komplett se sicer zanaša tudi na druge SAP-jeve rešitve za pametni transport .

Spet drug tip uporabe sistema SAP TM predstavlja prevoznik Pañalón, ki z njim upravlja vse dele poslovnega procesa upravljanja multimodalnega transporta v podjetju, od naročila transporta, načrtovanja izvedbe, spremljanja izvedbe, do obračuna. S pomočjo SAP TM in funkcijo iskalnika po zabojnikih, ki jo je razvilo podjetje Novigo, lahko Pañalón avtomatično sledi lokaciji in vsebini vsakega zabojnika. S SAP Event Management rešitvijo pa lahko tudi zbirajo podatke neposredno z računalnikov, ki so na krovu vseh vozil v floti. Podatki, kot so ure vožnje, trajanje nalaganja in razkladanja, ter teža vozila, ponujajo celosten vpogled v njihove procese.

Ena izmed pomembnih funkcionalnosti sistema SAP TM je orodje za optimizacijo načrtovanja transporta. Omogoča avtomatsko razporejanje naročil transporta na vozila oz. transportne kapacitete in upoštevanje omejitev v možnostih izvedbe, kot so npr. vozni redi ali urniki, kapacitete vozil, nezdružljivosti med tovorom in vozilom, omejitev odpremnih ali dostavnih lokacij in podobno. Rezultat načrtovanja je transportno naročilo, ki je pripravljeno za izvedbo. Zaradi optimizacije ta transportna naročila bolje izkoristijo kapacitete izvajalca storitev in s tem zmanjšajo strošek na enoto prepeljanega blaga. Hkrati lahko SAP TM avtomatizira tudi izbiro izvajalca za to transportno naročilo na osnovi obstoječih dogovorov, pogodb in cenikov. Tako kot za ostale SAP module tudi za SAP TM obstaja standardna integracija z osrednjim poslovnim sistemom SAP ERP. Integracija je omogočena tudi za druge procese z ostalimi sistemi znotraj ali zunaj podjetja, na osnovi standardnih protokolov za elektronsko izmenjavo podatkov.

S prevodom in z lokalizacijo SAP TM rešitve ter z usposobljenimi lokalnimi partnerji, ki v Sloveniji podpirajo podjetja pri uvedbi in nadaljnem razvoju rešitve, je sedaj to napredno orodje za upravljanje transporta dosegljivo tudi slovenskim podjetjem.