Ostro proti zapiranju gospodarstva in višanju cen energentov

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, ki je največja reprezentativna zbornica gospodarstva v Sloveniji, ostro nasprotujejo napovedi premierja o morebitnem vnovičnem zapiranju gospodarstva zaradi slabe epidemiološke slike. Zapiranja gospodarstva si ne moremo več privoščiti, številni obrtniki in podjetniki so namreč še vedno v fazi okrevanja po dolgotrajnem zaprtju v času epidemije.

100 največjih slovenskih avtoprevozniških podjetij

»Apeliramo na vlado, naj ne zapira malega gospodarstva. Kot vemo, so bile posamezne storitvene dejavnosti zaprte več mesecev, s tem pa so podjetja utrpela tudi velike izgube. Zapiranje enostavno ni rešitev, saj se bodo številne dejavnosti izvajale na črno, kjer pa se PCT pogoj niti ne izvaja niti ne nadzoruje. Ocenjujemo, da se bo epidemiološka slika s tem le še poslabšala, česar pa si najbrž ne želi nihče,« ob tem pojasnjuje predsednik OZS Branko Meh.

OZS proti višanju cen energentov

Obrtnike in podjetnike vse bolj skrbijo tudi napovedi o zvišanju cen energentov. V OZS menijo, da bi morala vlada poseči na trg in sprejeti ukrepe, s katerimi bi preprečila visok dvig cen energentov. Rekordno višanje cen energentov bo namreč še dodatno prizadelo obrtnike in podjetnike, ki še vedno okrevajo po epidemiji. V OZS pričakujejo ukrepanje vlade, ki ima za to tudi zakonodajno podlago. Kot je dejal resorni minister Počivalšek, država lahko vpliva na cene električne energije. Obenem pa se strinjajo z izjavo premierja, ki je včeraj pozval potrošnike, ki pri Petrolu nabavljajo električno energijo, da ponudnika zamenjajo. Vendar pa je to le kratkoročna rešitev, saj se že napoveduje, da bodo Petrolu sledili tudi ostali ponudniki na trgu.