Osem MAN-ovih avtobusov za Kranj

Mestna občina Kranj je s podjetjem MAN podpisala pogodbo za nakup osmih električnih avtobusov MAN Lion's City 12 E, za katere je večino sredstev pridobila na razpisu Eko sklada. Štiri bodo dobavili v začetku, štiri ob koncu prihodnjega leta.

MAN Lion's City E
MAN Lion | Foto: Boštjan Paušer

Mestna občina Kranj (MOK) je ena izmed vodilnih slovenskih občin, ki si intenzivno prizadeva za prehod na okolju prijaznejšo mobilnost. Že leta 2019 so na podlagi strateških in programskih usmeritev na ravni države v proračun Mestne občine Kranj uvrstili projekt zmanjšanja emisij v prometu. Ta je predvideval tudi menjavo avtobusov na fosilna goriva za električne avtobuse, a ker gre za relativno veliko investicijo, so v MOK čakali in se nato prijavili na razpis Eko sklada, na katerem so bili uspešni. Ta bo financiral nakup osmih električnih avtobusov v višini 350.000 evrov na vozilo, razliko do polne vrednosti pa bo pokril koncesionar, podjetje Arriva, s plačevanjem mesečne najemnine za avtobuse. Prihodnje leto bodo tako v Kranju že vozili električni avtobusi, že letos pa bo dobavitelj MAN za krajše obdobje dal na voljo testni električni avtobus.


Po ocenah Arrive, ki v Kranju izvaja mestni potniški promet, naj bi zamenjava zgolj štirih avtobusov na dizelski pogon za električna vozila, pomenilo razogljičenje za 360 tisoč kilogramov manj CO2 izpustov letno oziroma 5,4 milijonov ton CO2 manj v 15-letni življenjski dobi vozil.