Olli, avtobus brez voznika

Goodyear je postal ekskluzivni dobavitelj pnevmatik za avtonomni avtobus Olli, ki ga je izdelalo priznano ameriško podjetje Local Motors. Olli, avtobus za izmenične prevoze brez voznika, velja za vodilno vozilo na področju avtonomnih potniških prevozov.

Olli, avtobus brez voznika
Avtonomna vozila zaradi svoje edinstvene zasnove postavljajo nove zahteve glede pnevmatik, s pridobljeno izključno pravico za opremljanje avtobusa Olli pa je Goodyear postavil nov mejnik na svoji poti do rešitev na področju mobilnosti prihodnosti.

Podjetje Goodyear Tire & Rubber Company nadgrajuje razvoj pnevmatik za avtonomna vozila ter tako krepi svojo prisotnost na tem področju. Napredno tehnološko in avtomobilsko podjetje Local Motors je namreč Goodyearove pnevmatike izbralo za ekskluzivno opremo svojega avtonomnega avtobusa Olli za osem potnikov. Avtonomna vozila zaradi svoje edinstvene zasnove postavljajo nove zahteve glede pnevmatik, s pridobljeno izključno pravico za opremljanje avtobusa Olli pa je Goodyear postavil nov mejnik na svoji poti do rešitev na področju mobilnosti prihodnosti.


Goodyear bo avtonomni avtobus, ki so ga vključili tudi v svoj vozni park testnih vozil, uporabil za proučevanje novih rešitev in razvoj napredne mobilnosti na različnih lokacijah v Ameriki. Med njimi je tudi razvojno-raziskovalno središče Mcity Univerze v Michiganu, ki se lahko pohvali s skoraj 6,5 hektari cest ter prometne infrastrukture. V sklopu testiranj Goodyear sicer sodeluje z vodilnimi zagonskimi podjetji ter skupaj z njimi na pilotnih programih pridobiva novo znanje in izkušnje. Pri skupnem delu napredne podatke o vozilih in njihovi uporabi pri delitvi prevozov pretvarjajo v dejansko uporabne in povezane informacije, s katerimi bodo izboljšali uspešnost poslovanja ter povečali koristi za upravljalce prevoznih storitev. 


Vzporedno Goodyear v svojem luksemburškem centru za inovacije opremlja tudi tri avtonomne avtobuse prevozne družbe Sales-Lentz, ki bodo na različnih lokalnih progah lahko prepeljali do štirinajst potnikov na posamezno vožnjo. Goodyearove pnevmatike, ki so nameščene na teh treh navedenih avtobusih, so opremljene z naprednimi senzorji, ki med vožnjo zbirajo različne uporabne podatke. Slednji bodo koristili Goodyearovim inženirjem in podatkovnim strokovnjakom, saj bodo lahko z njihovo pomočjo pravočasno načrtovali vzdrževanje in izkoristili številne druge prednosti.

Fotogalerija