Od danes dražje cestnine

Cestnine, nad katerimi ima pristojnost javno podjetje Hrvatske avtoceste (Hac), so se z današnjim dnem podražile za pet odstotkov.

cestnine

S podražitvijo so poenotili cestnine z drugim javnim podjetjem Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ), a bodo njune cestnine še vedno približno 15 odstotkov nižje kot pri koncesionarjih v hrvaški Istri in na severozahodu države.

Podražitev Hacovih cestnin velja za vse kategorije vozil na avtocestah med Zagrebom in Splitom, med Obrežjem in hrvaško-srbsko mejo, za avtocestni povezavi z Osijekom in Siskom ter tudi za avtocesto med Zagrebom in mejo z Madžarsko mimo Varaždina.

Za uporabo avtoceste z osebnim vozilom med Zagrebom in Splitom je treba po novem odšteti 181 kun (24,5 evra), med Zagrebom in Pločami pa 232 kun (31,3 evra).

Uporabnike hrvaških avtocest, s katerimi upravljata Hac in ARZ, čaka tudi poletna sezonsko podražitev za 10 odstotkov med 1. julijem in 30. septembrom. Sezonska podražitev ne bo veljala za avtobuse in tovorna vozila. V Hacu in ARZ upravljajo s približno 1065 kilometri avtocest.

Hrvaška vlada je podražitev napovedala v marcu. S tem so začeli tudi proces prestrukturiranja poslovanja javnih avtocestnih podjetij, s katerim naj bi se izognili privatizaciji avtocest. Združiti nameravajo Hac in ARZ ter javno podjetje za vzdrževanje avtocest in cestnine (Hac-Onc).

Za reformo so se odločil po opustitvi predloga, da bi avtoceste Haca in ARZ oddali v koncesijo ali pa uvedli vinjete, a so morali poiskati rešitev za 5,2 milijarde evrov obveznosti, ki jih ima cestni sektor. Letošnje obveznosti znašajo 1,14 milijarde evrov. Javni avtocestni podjetji kljub pozitivnim poslovnim rezultatom ne bosta zmogli obveznosti v naslednjih petih letih, ko bo treba poplačati večino dolgov.

Reformo, ki jo podpira Svetovna banka, nameravajo skleniti leta 2020, ko naj bi uveljavili bolj sodobni sistem pobiranja cestnin.