Nov kamionski vhod v našo luko

Novi vhod v Luko Koper – Srmin, so svečano odprli 10. maja 2019. Po vrednosti predstavlja manjšo naložbo, vendar ima veliko simbolično vrednost. Po 60-ih letih bo pristanišče prvič imelo dva kamionska vhoda.

Nov kamionski vhod v našo luko
Z odprtjem novega vhoda bodo na to lokacijo postopoma preusmerili kamione, ki so namenjeni na drugi pomol.

Prvi vhod je bil pri današnjem potniškem terminalu, ko so tovornjaki še vozili čez mesto. Potem so vhod premestili k bivši tovarni rib De Langlade nasproti samostana Sv. Ane, v začetku osemdesetih let pa so odprli novega, ki je v uporabi še danes. Približno 1000 kamionov dnevno vstopa in izstopa iz pristanišča. Lani so jih našteli kar 325.000. Za primerjavo, deset let nazaj jih je bilo 40 odstotkov manj. Tolikšno število kamionov ni problematično le z vidika interne logistike, ampak tudi z vidika obremenjevanja ceste, ki pelje proti mestu Koper.


Z odprtjem novega vhoda bodo na to lokacijo postopoma preusmerili kamione, ki so namenjeni na drugi pomol. Računajo, da bi lahko na ta vhod kratkoročno preusmerili do 40 odstotkov kamionov. V načrtu pa je izgradnja še tretjega vhoda s povezavo na bertoško vpadnico, kar bo še dodatno razbremenilo ceste v mestu in hkrati povečalo pretočnost prometa v pristanišču.


Novi vhod je gradila družba Kolektor CPG, ki je dela, vredna 4,15 milijona evrov, izvedla skupaj s podjetjema Grafist in GP Krk.