Obrtniki in podjetniki od vlade pričakujejo realne obljube

Na 17. Forumu obrti in podjetništva so obrtniki in podjetniki vladi predstavili letošnje Zahteve, ki jih Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije sicer piše že od leta 1991. Med ključnimi letošnjimi zahtevami so spremembe trga dela, zdravstvenega, davčnega in izobraževalnega sistema ter izboljšanje poslovnega okolja z odpravo administrativnih ovir.

Obrtniki in podjetniki od vlade pričakujejo realne obljube
Predsednik OZS Branko Meh je ministre uvodoma pozval, da letos obljubijo le tisto, kar bodo lahko izpolnili do prihodnjega foruma.

Predsednik OZS Branko Meh je ministre uvodoma pozval, da letos obljubijo le tisto, kar bodo lahko izpolnili do prihodnjega foruma, saj so letošnje zahteve ostale v večji meri enake kot lanskoletne. Meh je med drugim poudaril: ”Malo gospodarstvo je hrbtenica slovenskega gospodarstva in ima preveč pomembno vlogo za Slovenijo, da bi potrebe tega segmenta gospodarstva ostale še naprej preslišane. Kar 117 tisoč poslovnih subjektov skupaj zaposluje več kot 350 tisoč oseb. To je številka, ki je preprosto ne moremo in ne smemo prezreti.” Predsednik zbornice je pohvalil tudi predsednika Vlade RS Marjana Šarca, ki je izpolnil svojo obljubo z lanskoletnega foruma in aprila letos imenoval državnega sekretarja za malo gospodarstvo. 

”Vlada je prisluhnila vašemu predlogu za imenovanje državnega sekretarja, ker smo prepričani, da je malo gospodarstvo hrbtenica slovenskega gospodarstva. Skupaj moramo iskati rešitve, ki so dobre za vse in skupaj iskati kompromise,” pa je svojem video nagovoru dejal predsednik Vlade RS Marjan Šarec.

Več kot 300 udeležencev foruma je uvodoma nagovoril tudi predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca: ”Današnji forum se mi zdi malo drugačen od prejšnjih. Pred leti so bili to forumi, kjer sta se vršila dva monologa; na eni strani monolog tistih, ki so prosili, in na drugi strani tistih, ki so se izmikali. Vesel sem, da so ti časi mimo.  Tokrat je spet malo drugače, imamo državnega sekretarja, neposrednega zastopnika malega gospodarstva v vladi. Sem zelo optimističen, da nam bo zdaj lažje uspelo kot pred tem.” 

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek ocenjuje, da je nova vlada v tem času naredila veliko za gospodarstvo. ”Temeljna naloga našega ministrstva je ukvarjanje z malimi in srednje velikimi podjetji in zagotavljanje stabilnega poslovnega okolja. Ta vlada ne bo izvajala ukrepov, ki bi škodili poslovnemu okolju, neodvisno od tega, kar je zapisano v sporazumu. Lahko rečem, da smo v preteklem obdobju dokazali, da so narejeni koraki v pravo smer. Prvi korak je razbremenitev regresa. Drugi pomemben korak je zvišanje zneska za delovno uspešnost, ki bo razbremenjen do dveh povprečnih plač. Tretji korak je sprememba obdavčitve dohodninske lestvice. ” Za gospodarski razvoj je po njegovem ključno, da imamo delovno silo. Zato se ministru zdi pomembno, da bi lahko tudi upokojenci, ki delajo, obdržali svojo pokojnino. ”Smo izvozno naravnava ekonomija, 80 odstotkov vsega izvozimo. Trgovinski spori zato lahko vplivajo tudi na slovensko gospodarstvo,” je zaključil Počivalšek. 

Obrtniki in podjetniki so na forumu izpostavili tudi zahtevo za večjo prožnost na trgu dela. Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti mag. Ksenija Klampfer je dejala, da so že pripravili nabor ukrepov, ti. trojček zakonov, s katerim so skušali zajeti celoten trg dela. ”Imamo najslabšo delovno aktivnost starejših od 58 let, slabšo imajo samo še Grki. V povezavi z vašo zahtevo za ureditev dvojnega statusa upokojenih obrtnikov že pripravljamo ustrezno zakonodajo. Predlagamo tudi višje odmerne odstotke in podaljšanje delovne aktivnosti s 65 na 67 let. Ukvarjamo se tudi s tem, kako motivirati tiste, ki so dolgotrajno brezposelni. Na zavodu za zaposlovanje imamo kar 7600 posameznikov, ki ne znajo niti stavka slovensko. V okviru aktivne politike zaposlovanja se trudimo, da bi ti posamezniki opravili tečaj slovenskega jezika, s čimer bi se hitreje vključi v našo družbo in na trg dela. Ugotavljamo, da številni ukrepi niso primerni, ker izhajajo še iz časa krize,” je pojasnila ministrica in dodala, da dobro gospodarstvo pomeni tudi dobro socialno državo. Glede zahteve po določitvi novega odpovednega razloga pa je pojasnila, da so na ministrstvu preverjali strokovne argumente. ”Nekompatibilnost po mednarodnem pravu ni eden od razumnih razlogov za odpoved delovnega razmerja, zato nam zakonodaja ne dopušča, da bi odpovedni razlog naredili bolj ohlapen,” je pojasnila ministrica. 


Ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek pa je poudarila, da se določeni problemi prevoznikov dotikajo tudi drugih ministrstev. ”Obljubim lahko, da vse, kar imamo na mizi, skrajno resno obravnavamo. Dajem pa zavezo, da bodo poslanci SAB delovali v pomoč obrtnikom in podjetnikom in podprli vaše pobude tudi v zadevah, ki zadevajo druga ministrstva. Le s skupnimi močmi bomo lahko državo peljali v pravo smer,” je zaključila. 

Tako kot OZS tudi minister za šolstvo, znanost in šport dr. Jernej Pikalo ni zadovoljen z rezultati uvedbe vajeniškega sistema. ”Demografija je eden od osnovnih problemov, zakaj tudi malo gospodarstvo, šole in celoten sistem ne funkcionirajo kot bi morali. Nisem zadovoljen s sistemom vajeništva. Problem je v vseh treh delih, promociji, zakonodaji in tudi v izpeljavi. Tu že delamo korake naprej. Na CPI imajo nalogo, da se začnejo ti programi uvajati hitreje. Trenutno imamo 83 prijavljenih vajencev za prihodnje šolsko leto, in to v generaciji, ki obsega 20 tisoč dijakov. Problem je tudi, da smo pri vajeništvu odvisni od evropskih sredstev. Mi se bomo potrudili, da bodo ta sredstva zagotovili tudi v prihodnje. Naša skupna odgovornost pa je, da vi spodbudite zaposlene, mi pa zagotovimo pogoje, da bo mojstrski sistem živel naprej,” je dejal Pikalo.  

Minister za javno upravo Rudi Medved je poudaril, da se je že večkrat sestal z vodstvom OZS. ”Samo v neposrednem dialogu z zbornico lahko odpiramo teme. Prevozniki so denimo včeraj izpostavili problem pridobitve delovnih dovoljenj za voznike. Prepričan sem, da je možno te postopke pospešiti.  Ne obljubim pa danes, da bomo rešili svet.” Medved je tudi prepričan, da morajo biti vsi večji projekti prednostno obravnavani, saj z zamudami povzročamo gospodarsko škodo. Na vprašanje o odpravi administrativnih ovir, ki dušijo slovensko gospodarstvo, pa je odgovoril: ”Ali veste, kaj se nam zgodi, ko skušamo odpraviti administrativne ovire? Naletimo na administrativne ovire. Tako zelo smo zavozlali ta naš sistem. Ko rečemo, da bomo nekaj sistemsko rešili, potem tega ne bomo rešili. Zato smo se odločili za drugo pot. Najdimo administrativno oviro in jo rešimo eno za drugo,” je prepričan Medved. 

Da je Slovenija varna država in da ima zasluge za to tudi gospodarstvo, pa je na forumu poudaril minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. ”Gospodarska rast je pripomogla k temu, da danes v primerjavi z letom 2008 bistveno več investiramo v nacionalno varnost. Vem, kako hudo je bilo leta 2008, ko ni bilo investicij in policija ni bila opremljena. Letos imamo rekordnih 400 milijonov evrov proračuna na ministrstvu. Skupaj z ministrico za infrastrukturo bomo poiskali rešitve, kako zagotoviti večjo varnost na naših cestah.” Minister je še menil, da je pri uvozu delovne sile in delovnih dovoljenjih treba gledati tudi skozi prizmo varnosti.  

Glede bolniškega nadomestila za vse samozaposlene, ne le tiste v kulturi, je državni sekretar dr. Tomaž Pliberšek z ministrstva za zdravje dejal, da ministrstvo išče ustrezne rešitve.