Napotki Sekcije za promet glede transporta v/iz Italije

Glede na trenutno kritično situacijo zaradi okužbe koronavirusa, se določene države odločajo o omejitvah vstopa in vožnje voznikov, tudi tovornih vozil.

Napotki Sekcije za promet glede transporta v/iz Italije
Napotki Sekcije za promet glede transporta v/iz Italije

Slovenija ne zapira meje z Italijo, ampak bo izvajala nadzor nad zdravjem potnikov. Na meji z Italijo bo šest nadzornih točk: Rateče, Robič, Škofije, Vrtojba, Fernetiči in Krvavi Potok. Vse druge ceste bodo zaprte.

Predlagamo, da prevozniki organizirate delo tako, da vozijo v te države tisti vozniki, ki ne opravljajo voženj v državah kjer so zadeve kritične (Italija, del Nemčije, idr.).

Glede na to, da je v tem kritičnem trenutku precej nejasnosti in pričakujemo tudi uradne informacije tudi iz našega ministrstva, ki pokriva področje transporta, spremljate aktualna obvestila.

Na spletni strani Generalnega konzulata RS v Trstu piše, da morajo tisti vozniki, ki dostavljajo ali odvažajo tovor iz Italije imeti pri sebi Samopotrdilo.pdf, ki ga izpolni podjetje.

V kolikor se vam zgodi, da kot mednarodni prevoznik tega "samopotrdila" nimate imate in vas nadzorniki ustavijo ter kontrolirajo predlagamo, da jim obrazložite, da imate za takšen prevoz druga dokazila o izvedbiprevoza, kot je npr. CMR dokument in pisni nalog.