Mednarodni tovornjak leta 2019 je Ford F-Max

Novi F-Max podjetja Ford Trucks je bil imenovan za Mednarodni tovornjak leta 2019 (International Truck of the Year for 2019). Žirijo sestavlja 23 novinarjev in urednikov različnih evropskih revij s področja gospodarskih vozil. Prestižno nagrado za Mednarodni tovornjak leta je na sejmu gospodarskih vozil IAA 2018 v Hannovru prejel Haydar Yenigün, generalni direktor podjetja Ford Otosan.

Mednarodni tovornjak leta 2019 je Ford F-Max

Z osvojenimi 126 glasovi je novi F-Max uspel prehiteti tekmece. Prvi tekmec je bila pred nedavnim predstavljena serija Scanijinih modelov L in P in drugi tekmec Volvova modela FH/FM, ki ju poganja utekočinjen zemeljski plin (LNG). 

V skladu s pravili tekmovanja je bila nagrada podeljena vozilu, ki je bilo na tržišču predstavljeno v zadnjih 12-tih mesecih in ki je naredilo največji doprinos k izboljšanju učinkovitosti transporta. Člani žirije pri tem upoštevajo tudi ostale pomembne kriterije, kot so tehnološke inovacije, udobje, varnost, ekonomičnost, odtis na okolje in skupne stroške vzdrževanja (TCO).

Med nedavnimi testnimi preizkušanji v Turčiji so člani mednarodne žirije izpostavili učinkovitost in naprednost F-Maxovega pogonskega sklopa, vključujoč funkcije kot so Eco-Roll, Adaptive Cruise Control (ACC) in na osnovi GPS-a zasnovan prediktivni tempomat. Enako impresivno (in tudi tiho) je usklajeno delovanje šestvaljnega 12,7-litrskega Ford Ecotorq motorja (Euro 6), ki razvije 500 KM v kombinaciji z ZF-ovim 12-stopenjskim Traxon avtomatskim menjalnikom.

Nova kabina, nudi udobno vožnjo, je ergonomična in uporabniku prijazna z ravnim podom, širine 2,5 metra in notranjo višino 2,16 metra. Poleg tega ima tudi veliko odlaganih površin, tovornjak pa je opremljen tudi s ConnecTruck, platformo za povezljivost vozil. 


Fotogalerija