Krone pametne rešitve

Krone je na sejmu gospodarskih vozil IAA 2018 v Hannovru pod geslom Clever Connection predstavil številne novosti iz sveta pametnih rešitev povezovanja transportnega sveta. Poleg številnih novosti so predstavili tudi vsestranske storitve za gospodarska vozila.

Krone pametne rešitve
Krone je na sejmu gospodarskih vozil IAA 2018 v Hannovru pod geslom Clever Connection predstavil številne novosti iz sveta pametnih rešitev povezovanja transportnega sveta.

Polpriklopnik Cool Liner Duoplex Steel
Krone je predstavil Cool Liner Duoplex Steel v dvonivojski različici s pametnimi funkcijami telematike. Polpriklopnik Cool Liner je namenjen prevozu temperaturno nadzorovanih živil, kot so sadje, zelenjava, meso, ribe in zamrznjeni izdelki, kot tudi prevozu občutljivih elektronskih komponent. Šasija z diagonalnimi ojačitvami na zadnjem nosilcu in robustnimi elementi za zaščito pred udarci ščiti zadnji del Cool Linerja med intenzivnim nakladanjem in razkladanjem na rampah. V kombinaciji s Krone Telematics pa kapacitivni senzor v rezervoarju goriva omogoča preprosto preverjanje natančnega nivoja. Zavorne luči na vrhu zadnjega okvirja omogočajo drugim uporabnikom v cestnem prometu, da bolje vidijo polpriklopnik pred seboj, z uporabo bočnih svetilk LED in smernimi utripalkami pa so pri Kronu znatno povečali tudi varnost v cestnem prometu. 


Pregradna stena je odlično izolirana in testirana po ATP. Mogoče jo je premikati po celotni dolžini okvirja, z dodatnim ventilatorjem pa omogoča nadzor temperaturno ločenih območij. S pomočjo Krone Telematics ima operater na voljo številne podatke o Cool Linerju, ki je tako trajno pod nadzorom. Poleg klasičnih funkcij telematike, kot so podatki o vozilu in temperaturi, ponuja tudi nadzor posameznih komponent in tlaka v pnevmatikah. Sistem zaklepanja vrat Krone Telematics Door Protect zagotavlja posebno zaščito blaga med prevozom. Sistem sporoča, ali so bila vrata odprta, in to neposredno odpremniku ali po potrebi tudi nadzornemu centru. Poleg certifikata ATP in HACCP ima Cool Liner certifikat za obremenitve v skladu s standardom EN 12642 Code XL.

Zavorna os Krone Trailer
Na sejmu so predstavili še eno novost –zavorno os Krone Trailer. Zavorna mega os s kolutno zavoro je sedaj na voljo tudi za večja prostorninska vozila z nameščeno posebno nizko pnevmatiko Mega Trailer velikosti 19,5 palca. Profi in mega osi so trajni izdelki z nizkimi stroški vzdrževanja. Prikolici Profi Liner in Mega Liner je možno naknadno opremiti z omenjeno osjo. Primerna je tudi za tretjo os prikolic Mega Liner, naknadno jo je mogoče opremiti brez prilagajanja šasije. Mega os ima tudi jasno prednost pred primerljivimi modeli, saj je za 30 kg lažja in omogoča prevoz večjih količin tovora.


Krone Used Portal
Novi spletni portal Krone Used prikazuje svoj portfelj rabljenih vozil na spletni strani www.krone-used.com in združuje mednarodne lokacije ter ponuja osrednji dostop do vseh vozil. Bodoči kupci lahko vidijo vse ponudbe in najdejo vozilo, ki jih zanima. Z uporabo hitrega iskanja lahko zainteresirane stranke filtrirajo ali združijo iskalne izraze, kot so proizvajalec, začetna registracija, lokacija, oprema, cena in vrsta zavore. Vsak oglas ponuja fotografije ter informacije o opremi in stanju pnevmatik.

Polpriklopnik Profi Liner TIR
Profi Liner TIR z drsno zaveso za mednarodni cestni prevoz je opremljen s posebno tehnologijo zapiranja. Za mednarodni trg ima standardno dolžino 13.620 mm s polnilno obremenitvijo 12.000 kg. Njegova lastna teža je 6290 kg, nosilnost pa 32.710 kg.

PAMETNE REŠITVE KRONE TRAILER
Sistem Smart Birdview je nameščen na polpriklopniku Profi Liner. Tri do štiri kamere so nameščene na vseh straneh zgornjega okvirja priklopnika. Z zaščitenega položaja posnamejo položaj prikolice glede na okolico in te slike prenesejo vozniku v realnem času. Pogled od 270° do 360° pomaga vozniku pri manevriranju in vožnji, zlasti na težko dostopnih območjih. Krone Smart Birdview je rešitev za naknadno vgradnjo. Po obsežni fazi preizkušanja bo izdelek na voljo v drugi polovici leta 2019. 

Smart Scan 
Omogoča inteligentno zaznavanje tovornega prostora. Dispečerji prejmejo hitre in zanesljive informacije o natančni nakladalni zmogljivosti vozila. Krone je prvič sistem za zaznavanje tovornega prostora predstavil leta 2016, ki je bil optimiziran in omogoča digitalno podporo in zaznavanje inteligentnih prostorov s pomočjo kamere in senzorjev. Sistem je prejel nagrado Trailer Award v kategoriji Smart Trailer. 

Pametno sledenje
Krone Smart Track in Trace je sistem pametnega sledenja tovornih vozil in je bil nominiran tudi za nagrado Trailer Innovation 2019. Krone Smart Track in Trace podpira postopek nakladanja in razkladanja prevozov s pomočjo senzorjev. Popolnoma podpira spremljanje dobavne verige, tudi območja shranjevanja in prodaje. Med prevozom je nemotena izmenjava informacij s telematskim portalom Krone. To omogoča pregleden pretok blaga, ki je prikazan na telematskem portalu Krone in mobilni aplikaciji. Dispečerji so v realnem času obveščeni, kakšno blago je naloženo, v kakšnem stanju je in koliko prostora je na voljo. Krone Smart Track in Trace je možno kombinirati s Krone Smart Capacity Management.


Smart Trailer Check
Ponuja vozniku digitalni vizualni pregled priklopnika preko mobilne naprave pred začetkom vožnje in tako prispeva k večji varnosti v cestnem prometu. Krone je bil nominiran za Smart Trailer Check za nagrado Trailer Innovation 2019. Kamere in senzorji, nameščeni na priklopniku, beležijo dejansko stanje priklopnika. Telematska enota zazna sisteme za prenos podatkov, kot je sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah Smart Tyre ali sistem za zaklepanje vrat Door Protect, v realnem času in dokumentira njihov status. Nestandardne komponente, kot je višina vozila, so prav tako prikazane na zaslonu.

Fotogalerija