Kögel Port 45 Triplex prejela nagrado za trajnost

Kögel je v kategoriji polpriklopnikov prejel nagrado za lahko kontejnersko šasijo Port 45 Triplex. Zaradi nizke mase (približno 4.450 kg v osnovni različici) prihrani ta šasija, v primerjavi s konkurenčnimi šasijami za prevoz kontejnerjev, več goriva in tako pripomore k zmanjšanju emisij CO2.

Kögel Port 45 Triplex prejela nagrado za trajnost
Kögel Port 45 Triplex je trenutno eden izmed najlažjih polpriklopnikov za prevoz kontejnerjev na trgu.

K nižji masi pripomorejo posamezne komponente, kot so aluminijasta platišča in aluminijasti rezervoar za stisnjen zrak. S tem je Kögel Port 45 Triplex trenutno eden izmed najlažjih polpriklopnikov za prevoz kontejnerjev na trgu. Teoretično omogoča nosilnost nad 36.780 kg, kar zagotavlja največjo stroškovno učinkovitost za intermodalni prevoz. S tehnično bruto maso 41.000 kg in obremenitvijo petega kolesa s 14.000 kg je novi Port 45 Triplex idealen za prevoz 20-, 30-, 40- in 45-čeveljskih kontejnerjev po standardu ISO, pa tudi Highcube kontejnerjev dolžine 40 in 45 čevljev. 


Na novo so razvili enodelni sprednji podaljšek s štirikolesnim ležajem in ni samo enostaven za upravljanje, ampak tudi ne omogoča natančne mehanike in nagnjenosti k popravilu. Konzola za zrak in svetlobo je nameščena v zaščitni vdolbini v sprednjem podaljšku, kar znatno poveča prosti prostor okoli priključnih kablov traktorskih enot. Odvisno od namena uporabe ali zabojnika, ki se prevaža, je mogoče osrednji podaljšek – skupaj s traktorjem – odstraniti na štirih različnih mestih. Za daljšo življenjsko dobo ima sredinski podaljšek Port 45 Triplex vodnik z malo vzdrževanja na posebnih plastičnih drsnikih in dva podaljška. Zadnji podaljšek je zasnovan po enakih poteh. To lahko hitro nastavite na enega od sedmih možnih položajev z ročno ročico. Zaradi pomanjkanja pnevmatskih krmil za razširitve oz. za delovanje podvozja zabojnikov je potrebno manj stisnjenega zraka. Zaradi tega kompresorju v vlačilcu ni treba delati tako težko in porabi manj goriva, kar posledično zmanjša emisije CO2.