Kaj se zgodi če 4-letni otrok vozi tovornjak

Nepredvidljiv otrok in radijsko upravljan 18-tonski tovornjak. V najnovejšem filmu Volvo Trucks, „Look who’s driving“, štiriletna Sophie postavi Volvo FMX pred enega največjih izzivov, kar jih je doslej zastavila naša serija Live Tests. Film nadaljuje našo serijo svetovnih uspešnic, kakršni sta bili The Epic Split in The Hamster Stunt.

Kaj se zgodi če 4-letni otrok vozi tovornjak

Pri najnovejšem Volvovem preizkusu v živo, „Look who’s driving”, štiriletna Sophie ob pomoči daljinskega upravljanja po gradbišču vozi 18-tonski Volvo FMX. Tovornjaku smo v zadnjem letu vgradili več dodatnih funkcij, cilj preizkusa pa je bil pokazati, koliko lahko prenese in kako brez težav obvladuje tudi najzahtevnejše razmere.

„Da lahko pokažemo, kaj vse tovornjak zmore, je potreben pravi izziv. Ali si lahko zamislimo bolj nepremišljenega testnega voznika, kot je štiriletnik?“ sprašuje Ricard Fritz, podpredsednik Volvo Trucks.

Zasuk za 360 stopinj

Sophie v filmu vodi tovornjak po gradbišču in tovornjak ubira tudi najbolj nepredvidljive poti: med drugim se vzpne po strmem klancu, z njegovega vrha pa se z zasukom za 360 stopinj vrne vse do njegovega vznožja.

„Preizkus prepričljivo dokazuje, da tovornjak lahko obvlada tudi najskrajnejše razmere. Pri tem mu pomagajo funkcije, kot je novo samodejno preprečevanje zdrsa pogonskih koles, s katero lahko premaguje tudi nagnjene in mehke podlage. Izkaže se tudi celovita čvrstost tovornjaka, od neprekosljive zasnove kabine s čvrstimi sprednjimi vogali do ojačenega dodatnega okvira,“ pravi Gunnar Eliasson, vodja predstavitev novih izdelkov pri Volvo Trucks.

Film je najnovejša epizoda iz Volvove serije Live Tests, v katero spadajo svetovne uspešnice, kakršni sta The Epic Split in The Hamster Stunt.

V filmu so preizkušene naslednje funkcije:

– ATC, samodejno preprečevanje zdrsa pogonskih koles – pogon na vsa kolesa, ki se aktivira po potrebi. Rezultat so boljši oprijem, manjša obraba in manjša poraba goriva.

– Čvrsti sprednji vogali – odbijači iz 3-milimetrskega visoko kakovostnega jekla kot podaljšek šasije.

– Ščitnik karterja – ščiti tovornjak pred udarci izstrelkov izpod koles, denimo med vožnjo po gramozu ali kamenju. Trimilimetrski jekleni ščitnik karterja prenese pritiske do 5 ton in več.

– Volvo FMX ima prosto višino nad tlemi 30 cm, kar pomeni, da pomembni deli, kot so vzmetenje in zavorni koluti, med vožnjo po neravninah niso izpostavljeni poškodbam.

– Izboljšana zasnova karoserije – enkratna zasnova prostora preživetja varuje voznika pred poškodbami, tudi če se tovornjak prevrne na bok.

– Vodotesnost – Volvo FMX je narejen za delo v najslabših pogojih, tudi v vodi. Vsi občutljivi deli so zatesnjeni in nameščeni tako, da vanje ne zaideta umazanija in voda.

O tovornjaku

Tovornjak: Volvo FMX 8x6 s pogonom na vsa kolesa

Konjskih moči: 540

Oprema: dnevna kabina, prekucna nadgradnja, I-Shift, posebej visoka šasija

In še povezava do videoposnetka 

Fotogalerija