Europe Drivers Contest 2017

Iveco Bus je v začetku oktobra pripravil že drugo izobraževanje voznikov Drivers Contest. Osrednja tema dogodka je bila voznike s pomočjo učnih voženj naučiti varčne, učinkovite in seveda tudi varne vožnje ter uporabe tehnologij, s katerimi je možno znižati porabo goriva.

Iveco Bus Europe Drivers´ Contest 2017

Kot pravijo pri Ivecu, varčevati z gorivom ni bilo še nikoli tako enostavno. Posamezni Iveco Bus vozniki iz 10 evropskih držav so bili na lokalni ravni izbrani s pomočjo Ivecu Bus ekipe. Ti so se nato udeležili dogodka Drivers Contest. Treningi so bili osredotočeni na varčno, učinkovito in varno vožnjo Iveco avtobusov, s čimer je moč učinkovito znižati stroške vzdrževanja vozil.

Med samim dogodkom so vozniki poskušali voziti avtobuse kar se da ekonomično. Potek njihove vožnje v dolžini 10 kilometrov je bil skrbno zabeležen, potekala pa je v običajnem prometu. S pomočjo Ivecove analitične opreme so ob koncu primerjali učinkovitost vožnje posameznega voznika. Kriterij, ki je določil najboljšega voznika, je bila najnižja poraba goriva na 100 prevoženih kilometrov, obenem pa so morali vozniki tudi pokazati nadzor nad vozilom in kulturo vožnje.

Vseh 21 lokalnih zmagovalcev iz 10 držav (Češka, Slovaška, Litva, Latvija, Estonija, Islandija, Hrvaška, Romunija, Poljska in Slovenija) se je 4. oktobra pomerilo na poligonu Hradec Králové na Češkem. Zaključni dogodek je sestavljalo pet specifičnih disciplin, ki so vključevale vsakodnevne naloge v kontroliranem okolju na testnem poligonu. Poleg tega so lahko vsi vozniki preizkusili svoje sposobnosti v dveh posebnih okoliščinah. In sicer na spolzki podlagi, ki je simulirala vožnjo po zasneženem cestišču, kot tudi reakcijo in nadzor nad vozilom ob izmikanju nenadni oviri. Vse vožnje so vozniki opravili z avtobusom Iveco Crossway.

Zmagovalec v skupnem seštevku je bil Čeh Stanislav Sedláček iz podjetja ČSAD Autobusy České Budějovice. Drugo mesto je zasedel Kestutis Milkintas, iz UAB Busturas, Litva in tretje mesto Alvydas Bacianskas iz islandskega podjetja Straéto.