Droni bodo prevzeli velik del logistične pogače

Potem, ko je že kar nekaj podjetij pričelo z uporabo transportnih dronov, so pri spletnem gigantu Amazon najavili, da bodo zahtevali posebne zračne koridorje za ta »mini letalce.«

Droni bodo prevzeli velik del logistične pogače

Kot je znano, naj bi pri podjetju zahtevali koridor v višini od 60 do 130 metrov in širine 30 metrov. Ta koridor naj bi bil rezerviran za letenje dronov, v njem pa naj bi veljala prepoved letenja za vse ostale leteče predmete. Z uporabo dronov želijo pri Amazonu pohitriti dostavo naročenega blaga v večjih mestih. Strokovnjaki za logistiko zaradi tovrstnih potez že napovedujejo, da naj bi v naslednjih desetih letih droni prevzeli velik del logistične pogače. 

Amazon na drugi strani tudi postavlja zahteve, katerim naj bi droni odgovarjali. Tako bodo morali biti opremljeni z GSP sistemi, ki lahko delujejo samostojno. Istočasno mora biti med njimi in logističnimi centri vzpostavljena komunikacija, pot pa natančno določena. S tem naj bi se izognili morebitnim trčenjem. Poleg tega pa naj bi »mini letalci« bili sposobni komunikacije z ostalimi letečimi objekti, obenem pa bi se morali biti sposobni izogniti pticam, električnim in ostalim vodom.