Avtonomni avtobus na Dunaju povozil pešca!

Ključna zamisel avtonomne vožnje je predvsem ta, da bodo vozila na neki točki sposobna popolnoma samostojne vožnje, kar pomeni brez kakršnekoli intervencije človeka.

Avtonomni avtobus na Dunaju povozil pešca!
Avtonomno vozilo pri povzročitvi prometne nesreče vozilo le s hitrostjo 12 kilometrov na uro.

Podjetja v to industrijo vlagajo zajetne vsote denarja, ki segajo v milijarde evrov. Medtem ko je večina podjetji, ki delujejo na tem področju, usmerjena v električne avtomobile, je tehnološko podjetje Navya ubralo povsem drugačno smer, saj je razvilo povsem avtonomni oziroma samovozeči avtobus. Podjetje je s svojim izdelkom nedavno prepričalo celo investicijsko podjetje Wiener Linien, ki je v projekt vložilo kar 1,5 milijona evrov, dva avtonomna avtobusa pa sta nekaj časa vozila po ulicah Dunaja.


Po vsej verjetnosti je bil za nesrečo kriv pešec sam
Čeprav je sprva kazalo, da bo projekt uspešen, so ga morali začasno ustaviti. Eden od avtonomnih avtobusov je namreč med vožnjo zadel 30-letnega pešca, ki se je pri tem poškodoval. Na srečo je tu šlo le za lažjo poškodbo, saj je avtonomno vozilo pri povzročitvi prometne nesreče vozilo le s hitrostjo 12 kilometrov na uro. Po vsej verjetnosti je bil za nesrečo kriv pešec sam, saj je med prečkanjem ceste gledal v zaslon pametnega mobilnega telefona in medtem še poslušal glasbo. Dokler nesreča ne bo do potankosti preiskana s stani policije, bodo avtonomni avtobusi ostali parkirani v garaži.

VIR: Računalniške novice

Fotogalerija