Ali lahko v tem času zamenjam pnevmatike?

V skladu z Zakonom o varnostni cestnega prometa morajo biti z zimsko opremo vozila v zimskem času opremljena od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta in v zimskih razmerah. Ker pa je 15. marec že za nami, se številni sprašujejo ali je sedaj čas za menjavo pnevmatike. Žal se trenutni odgovor glasi NE!

Kako je z menjavo pnevmatik v času obvladovanja epidemije COVID-19?
Opravljanje vulkanizerskih storitev ni izjema pri začasni prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikom, zato je dejavnost vulkanizerstva začasno prekinjena.

Vlada Republike Slovenije je namreč zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 izdala odlok, s katerim začasno prepoveduje ponudbo ter prodajo blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Republike Slovenije. Medtem, ko ostajajo avtomehanične dejavnosti izvzete iz tega odloka, pa opravljanje vulkanizerskih storitev ni izjema pri začasni prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikom, zato je dejavnost vulkanizerstva začasno prekinjena. 

Zatorej bo potrebno na menjavo pnevmatik z letnimi še nekoliko počakati. Izjema so le tisti primeri, kjer lahko pnevmatike zamenjate sami doma (na svojem vozilu) ob upoštevanju nasvetov NIJZ.