ŽIV-KO: Novo življenje starega kompleta prve pomoči

V začetku julija se je zaključilo poskusno obdobje projekta ŽIVKO. Po slabih dveh tednih se je nabralo kar 32 kompletov prve pomoči s pretečenim rokom uporabe. Projekt je bil zasnovan v sodelovanju AMZS in Zdravstvene fakultete v Ljubljani.

AMZS
ŽIV-KO: Novo življenje starega kompleta prve pomoči

Vse se je začelo s člankom v Motoreviji, o tem kaj se zgodi s kompleti prve pomoči, ki jim je potekel rok uporabe. Ta članek je bil tudi pobuda za prijavo na razpis Projektno delo z gospodarstvom in negospodarstvom v lokalnem in regionalnem okolju – Po kreativni poti do znanja 2017 - 2020. Mentorja dr. Damjan Slabe in mag. Nevenka Ferfila sta skupaj s študentkami Zdravstvene fakultute v Ljubljani ob sodelovanju Avto-moto zveze Slovenije in AMZS d.d. pripravili projekt ŽIV-KO: Novo življenje starega kompleta prve pomoči.


Nekaterim pripomočkom, predvsem tistim, ki morajo biti sterilni, v škatlah za prvo pomoč po petih letih poteče rok uporabe. Voznika, ki ima v svojem avtu komplet prve pomoči s pretečenim rokom uporabe pa lahko doleti globa. Prav zaradi nevednosti, kam s kompleti, ki imajo pretečen rok, je nastal projekt ŽIV-KO, ki sta ga sofinancirala Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

V okviru projekta so v poskusni fazi imetniki lahko oddali komplete prve pomoči s pretečenim rokom uporabe v poslovnih enotah AMZS v LJubljani na Dunajski In Leskoškovi cesti. V dveh tednih so imetniki oddali 32 kompletov prve pomoči s pretečenim rokom uporabe, kar je bilo več od pričakovanj.



Generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije, France Kmetič je včeraj po zaključku projekta povedal: "32 darovanih paketov je lepa številka, ki nam je potrdila, da je projekt Živko korak v pravo smer, zato si bomo prizadevali, da ga iz pilotnega poizkusa spremenimo v stalno prakso. Kompleti prve pomoči s pretečenim rokom uporabe so namreč zelo uporabni pri poučevanju nudenja prve pomoči, pa tudi za nekatere druge namene."

Fotogalerija