Za 0,4 litra nižja poraba, kot konkurenca

Nova generacija tovornjakov Scania, s posodobljenim 13-litrskim motorjem, je ponovno osvojila naziv "Green Truck Award".

Scania prejela prestižno nagrado Green Truck Award

S povprečno porabo goriva 24,92 l/100 km in povprečno hitrostjo 79,91 km/h na isti preskusni progi, dolgi 350 km, je bila razlika med Scanio in naslednjim najboljšim konkurentom 0,4 litra na vsakih 100 prevoženih kilometrov. Razliko med posameznimi tekmeci so nato prevedli v tipično letno prevoženo kilometrino za tovornjak za dolge razdalje (150.000 kilometrov letno) in ta je znašala približno 3 m3 dizelskega goriva v obdobju petih let.

»Nagrada" Green Truck Award "je edinstveni primerjalni preizkus, ki daje poudarek temu, kar je najbolj pomembno za naše stranke, tako z vidika stroškov, kot tudi trajnosti,« pravi Wolfgang Buschan, produktni vodja pri oddelku Long Haulage, Scania Trucks.

Nagrado "Green Truck Award" podeljujeta dve vodilni nemški reviji "VerkehrsRundschau" in "Trucker". Test poteka tako, da tovornjaki s skupno maso 40 ton vozijo pod nadzorovanimi pogoji na javnih cestah med Münchnom in Nürnbergom. Poraba goriva in povprečna hitrost sta strogo nadzorovana in odpravljene so morebitne razlike v vremenskih in prometnih razmerah. Nizka poraba goriva ne samo varčuje s stroški, temveč ustreza tudi energetski učinkovitosti in zmanjšanju emisij CO2.