Vozniki tovornjakov bodo cepljenji med prvimi

Vsaj tako kažejo številni scenariji. Po vsem svetu namreč potekajo priprave na cepljenje proti koronavirusu. V ZDA in Veliki Britaniji, naj bi s cepljenjem pričeli že v prihodnjih dneh.

Voznik tovornega vozila je s predrto pnevmatiko vozil po avtocesti še vsaj 10 km

Kdo bo prvi prejel cepivo? Kot kaže, naj bi bili vozniki tovornjakov med prvimi. Poleg tega se napoveduje, da bi lahko bilo cepljenje tudi obvezno. Delodajalci naj bi v zvezi s tem prejeli tudi določene pravice.

Od začetka pandemije dalje so vozniki tovornjakov obravnavani kot "ključni delavci". Zato so tudi na seznamu za »prve kandidate« za cepljenje. V Združenih državah Amerike so lokalna svetovalna telesa tudi že izdala uradno priporočilo na to temo. V Španiji se je že začela kampanja, s katero se združenje prevoznikov Fenadismer bori za čimprejšnje cepljenje voznikov.

Obstajajo pa tudi prve informacije o morebitni zavrnitvi cepljenja. O tem vprašanju je razpravljal Evropski ekonomsko-socialni odbor, ki je eno izmed uradnih svetovalnih teles Evropske unije. Po njegovem mnenju imajo podjetniki pravico zavrniti zaposlitev ljudi, ki se ne bodo želeli cepili.

Toda še pred cepljenjem bo potrebno opraviti ogromno logističnih nalog. Cepivo je potrebno hraniti pri temperaturi pod -80 stopinj Celzija. Za ta namen že poteka proizvodnja posebnih hladilnikov, ki jih bodo uporabljala letala in tovornjaki. Vprašanje pa je, ali bodo v te prevoze prevzela običajna prevozniška podjetja ali se bodo za prevoz uporabljala samo vojaška vozila?