Volkswagen nadaljuje digitalno transformacijo

Volkswagen in Microsoft sta sklenila strateško partnerstvo, da bosta skupaj razvila oblak Volkswagen Automotive Cloud. Kot velik industrijski oblak bo obsegal vse Volkswagnove digitalne storitve in mobilnostne ponudbe v prihodnosti.

Volkswagen s polno paro nadaljuje digitalno transformacijo
Volkswagen stavi na digitalne tehnologije, da bi tako preobrazil svoje poslovanje in svojim strankam ponudil inovativne, povezane avtomobilske storitve.

Sklenitev ustreznega dogovora med Volkswagnom in Microsoftom je nadzorni svet družbe Volkswagen AG potrdil 28. septembra 2018. Volkswagen tako s polno paro nadaljuje svojo digitalno transformacijo. Z Microsoftom kot strateškim partnerjem je Volkswagen naredil odločilen korak za preobrazbo v ponudnika mobilnosti s popolnoma povezanim voznim parkom in digitalnim ekosistemom Volkswagen We.

"Strateško partnerstvo z Microsoftom je turbopogon za našo digitalno transformacijo," je povedal dr. Herbert Diess, predsednik uprave družbe Volkswagen AG. "Volkswagen kot eden največjih avtomobilskih proizvajalcev na svetu in Microsoft s svojim edinstvenim strokovnim znanjem na področju tehnologij se odlično ujemata. Skupaj bomo imeli osrednjo vlogo pri oblikovanju prihodnosti avtomobilske mobilnosti."

Izvršni direktor Microsofta, Satya Nadella jo dejal: "Volkswagen stavi na digitalne tehnologije, da bi tako preobrazil svoje poslovanje in svojim strankam ponudil inovativne, povezane avtomobilske storitve. Vodilni na svetovnih trgih se odločajo za Microsoft in navdušeni smo, da se je Volkswagen odločil za Microsoft. Skupaj bomo na novo definirali doživetje vožnje za ljudi po vsem svetu." 

Storitve v avtomobilu in platforma na osnovi Microsoftove tehnologije
Od leta 2020 naprej bo na trg vsako leto prišlo več kot 5 milijonov novih vozil znamke Volkswagen, ki bodo popolnoma povezana in s tem del tako imenovanega Interneta stvari (angl. Internet of Things oz. IoT) v oblaku. Globokosežno partnerstvo med obema podjetjema tvori osnovo za združitev Microsoftovega globalnega znanja o oblakih z izkušnjami Volkswagna kot avtomobilskega podjetja z globalno prisotnostjo na trgu.

Partnerja bosta skupaj oblikovala tehnološko osnovo za obširen oblak Automotive Cloud. V prihodnje bodo vse storitve v vozilih znamke Volkswagen kot tudi enotna koncernska digitalna arhitektura na osnovi oblaka, imenovana One Digital Platform (ODP), v celoti zasnovane na Microsoftovi oblačni platformi Azure, in uporabljene bodo platformske storitve, kot je Azure IoT Edge. Tako bo tehnično okolje bistveno poenostavljeno.


Volkswagen bo z oblakom Volkswagen Automotive Cloud bistveno optimiziral povezavo med vozilom, platformo, ki temelji na oblaku, in na stranke usmerjenimi storitvami vseh znamk, kot je na primer ekosistem Volkswagen We. Z vzpostavitvijo oblaka Volkswagen Automotive Cloud bo Volkswagen v prihodnje lahko svoje digitalne storitve razširil na svoj celoten vozni park. Poleg tega bo mogoče učinkovito razvijati in hitro uporabiti nove storitve in rešitve za doživetje strank v vozilu, na področju telematike in za varno izmenjavo podatkov med vozilom in oblakom.

Ustanovitev novega razvojnega centra
V okviru partnerstva bo Volkswagen ustanovil nov razvojni center za oblak Automotive Cloud v Severni Ameriki, ki bo v bližini sedeža podjetja Microsoft. Microsoft bo bistveno pomagal pri vzpostavitvi tega novega razvojnega centra, med drugim pri zaposlovanju novih strokovnjakov in pri vodenju projektov. V bližnji prihodnosti bo v razvojnem centru zaposlenih okoli 300 strokovnjakov za informacijske tehnologije. Poleg tega bo Microsoft Volkswagnovi razvojni ekipi dal na voljo celotno korporativno strokovno znanje o oblačnih storitvah. Volkswagnovi strokovnjaki za informacijske tehnologije se bodo tako lahko naučili Microsoftove razširjene kulture kolaborativnega in dinamičnega dela ter te izkušnje prenesli na osrednjo Volkswagnovo organizacijo.

Razvoj največjega digitalnega ekosistema v avtomobilski panogi
Rešitve, ki bodo nastale v okviru strateškega partnerstva, se bodo dolgoročno prenesle tudi na druge koncernske znamke in v vse svetovne regije. Oblak Volkswagen Automotive Cloud tako nudi osnovo za vse digitalne storitve in ponudbe z dodano vrednostjo koncernskih znamk. Mednje sodijo tudi prihodnja Volkswagnova družina električnih avtomobilov ID in modeli z običajnim pogonom. Avtomobili v Volkswagnovem voznem parku bodo tako v prihodnosti postali mobilna vozlišča v Internetu stvari, ki bodo med seboj povezana preko platforme Microsoft Azure.