VIDEO: Kako se naprava DarsGo obnese v praksi

S 1. aprilom je Republika Slovenija uvedla elektronsko cestninjenje tovornih vozil z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone, tudi za avtobuse. Zato morajo vsa vozila imeti za vožnjo po avtocesti in obvoznici ter za plačevanje cestnine nameščeno napravo DarsGo.

Kako se naprava DarsGo obnese v praksi

Kako deluje DarsGO
V vozilo nas je prijazno sprejel voznik Milenko Pajunović, ki vozi za transportno podjetje Kobal Transport, in nas popeljal po obvoznici in avtocesti na relaciji Ljubljana–Kranj. Nosilec mora biti nameščen na sredini vetrobranskega stekla, vanj pa vstavite napravo DarsGo. Pred vožnjo je priporočljivo pregledati, ali se število osi vozila ujema s številom nastavljenih osi na napravi. To storite zelo preprosto in uporabniku prijazno, tako da na napravi DarsGo pritisnete gumb za 5 sekund in posvetila se bo lučka pri izbranem številu osi. Naprava DarsGo omogoča nastavitev števila osi za vozila, in sicer 2 = 2 osi,3 = 3 osi, 4 = 4 osi in 5 = več osi. V našem primeru se je posvetila lučka na oznakah 4 in 5, saj smo imeli tandemsko prikolico.

Na celotnem slovenskem avtocestnem omrežju je postavljenih 128 cestninskih portalov. Ti so opremljeni z mikrovalovnimi oddajniki, ki ob prehodu zaznajo napravo DarsGo v vozilu. Najprej smo se peljali po obvoznici, naša prva kontrolna točka je bila Ljubljana - Šmartinska (Nove Jarše). Ko se vozilo približa portalu, ta pošlje signal proti vozilu, naprava DarsGo pa mu odgovori o podatkih o vozilu. Ko prevozite cestninski portal DarsGo (cestninsko točko), mora dati naprava DarsGo zvočno opozorilo, ki vas obvesti o statusu prehoda. Nato se ti podatki posredujejo v centralni sistem. Naša naprava je vedno, ko smo prevozili kontrolno točko, oddala en zvočni signal (pisk), kar pomeni, da je bila transakcija opravljena (na podlagi nastavljenega števila osi in shranjenega emisijskega razreda EURO).

Voznik o uporabi naprave DarsGo

Kot pravi voznik Milenko Pajunović, je naprava DarsGo dobrodošla, saj se vse plačuje elektronsko (brez gotovine), pa tudi na cestninskih postajah se bo zmanjšala gneča, ob tem pa ne bomo izgubljali dragocenega časa pri plačevanju cestnine ter ustavljanju in speljevanju vozila, na cilj pa bomo prispeli pravočasno in hitreje. Za sodelovanje se zahvaljujemo tako vozniku Milenku, kot tudi podjetju Kobal Transport.

Prečkali smo tudi cestninsko postajo Torovo, kjer se morajo vsa tovorna vozila, težja od 3,5 tone, še vedno razporediti na ločeni pas za tovornjake, le da se jim zdaj ni treba več ustavljati in postajo lahko prevozijo z zmanjšano hitrostjo. Do izvoza Kranj - vzhod smo prevozili 9 kontrolnih točk. Status zadnjega prehoda cestninske točke se shrani in ob prehodu je naprava ponovno oddala en zvočni signal. Plačilo cestnine se obračuna samodejno, lahko pa jo poravnate predplačniško (na račun vozila naložite denar) ali poplačniško (centralni sistem zbere podatke o vaših prevoženih razdaljah, pozneje prejmete v plačilo zbirni račun). Možno je plačevanje cestnine tudi z bencinsko kartico, tako da obiščete servis DarsGo in bencinsko kartico povežete z napravo.

Portal bo zaznal tudi vozila brez naprave in druge neskladnosti (napačno nastavljene osi) ter ob prehodu skozi kontrolno točko obvestil cestninski nadzor, ki sankcionira kršitelje. Globa za takšen prekršek je 800 evrov.

Če naprava odda dva zvočna signala je konkretna transakcija v redu (na podlagi nastavljenega števila osi in shranjenega emisijskega razreda EURO), vendar obiščite naslednji servis DarsGo, kjer boste prejeli nadaljnje informacije, kaj je treba urediti (na primer: nizko stanje dobroimetja na vašem računu vozila, plačilna kartica, s katero je povezna naprava DarsGo, je na »stop listi«, treba je spremeniti podatke, zamenjati napravo DarsGo itn.). Če pa odda štiri zvočne signale, transakcija ni v redu, prehod ni bil plačan. Nemudoma obiščite prvi servis DarsGo, kjer boste uredili vse potrebno za plačilo neplačane cestnine in nadaljnje plačevanje cestnine. Če ne odda zvočnega in/ali svetlobnega opozorila, velja, da cestnina ni bila plačana, zato je obvezno obiskati prvi servis DarsGo, kjer boste uredili vse potrebno za plačilo neplačane cestnine in nadaljnje plačevanje cestnine.