VIDEO: Kako hitro lahko spregledate pešca ali kolesarja

Mercedes-Benz modeli Actros in Antos bodo v kratkem prejeli sistem za nadzor mrtvega kota pri zavijanju, kmalu pa sledi vpeljava tega sistema tudi v modele Arocs.

Sedaj pešci in kolesarji ne bodo več ogroženi

Omenjeni sistem pomaga vozniku pri zavijanju ali spremembi voznega pasu, saj zaznava tako premične kot stacionarne objekte. Voznika opozarja z optičnimi in akustičnimi signali. Sistem omogoča nadzor nad celotno dolžino tovornega vozila, prepoznava pa tudi pešce in kolesarje.

S tem sta vozniku bistveno olajšano zavijanje in spremembe smeri. V primeru, da se v »mrtvem kotu« nahaja kolesar ali pešec, začne v A-stebričku svetiti rumen opozorilni znak. V primeru, da sistem zazna možnost trčenja, začne utripati LED dioda v rdeči barvi in sicer z višjo svetilnostjo, z desni strani (v zvočniku) pa se sliši tudi opozorilni ton.

Poleg tega lahko senzorji ob zavijanju zaznajo tudi stacionarno oviro, kot je semafor ali steber za razsvetljavo. Z njegovo uporabo se zmanjša tudi število nesreč oziroma trčenj ob manevrih na parkiriščih ali kje drugje.