Varnostni sistem za nadzor mrtvega kota

Volvo Trucks uvaja nov varnostni sistem za zaznavanje predvsem šibkejših udeležencev v prometu, ki bi se znašli v mrtvem kot na obeh straneh tovornjaka.

Volvo Trucks Side Collision Avoidance Support
Volvo Trucks Side Collision Avoidance Support | Foto: Volvo Trucks

V današnjih prometnih razmerah je tudi najbolj izkušenim voznikom včasih težko zaznati vse dogajanje okoli tovornjaka. Da bi preprečili stresne situacije za voznika, Volvo Trucks ponuja svoj novi varnostni sistem. Z uporabo dvojnega radarja na vsaki strani tovornjaka sistem zazna, kdaj drugi udeleženci v prometu, na primer kolesarji, vstopijo v tvegano območje, kjer bi jih voznik lahko spregledal.


Ko je nekdo v območju mrtvega kota, sistem, imenovan Side Collision Avoidance Support, obvesti voznika prek rdeče luči na ustreznem stranskem ogledalu. Če voznik prek smernika nakaže spremembo voznega pasu, začne utripati rdeča luč in s strani, kjer se nahaja nevarnost trčenja se zasliši opozorilni zvok. Voznik je s tem opozorjen na nevarnost in lahko ustrezno odreagira, da prepreči nesrečo.


Novi sistem bo na voljo po vsem svetu za modele Volvo FH, FM in FMX z dizelskimi, plinskimi in električnimi pogoni od septembra letos. Modela Volvo FL in FE bosta leta 2023 dobila nov varnostni sistem.