V sončnem vremenu na cestah več motoristov

Motoristična sezona je letos zaradi ugodnih vremenskih razmer daljša. Tudi do konca tedna se obeta toplo, suho in sončno vreme. Takšne razmere na ceste privabijo večje število motoristov, ki želijo pred koncem motoristične sezone ugodne jesenske dni kar najbolje izkoristiti.

V sončnem vremenu na cestah več motoristov
Motoriste zato pozivajo k uporabi zaščitne opreme, oblačil in čelade v živahnih, odsevnih barvah, vedno naj imajo prižgane luči, da jih bodo drugi vozniki lažje in hitreje opazili.

Za vožnjo motorja so takšni dnevi prijetni, saj niso prevroči. Slabši oprijem pnevmatik zaradi nižje temperature vozišča kot poleti, odpadlo listje na cesti, ter na mokro ali spolzko cestišče, kar oprijem in stabilnost še dodatno zmanjšuje ter podaljšuje zavorno razdaljo so le eni izmed dodatnih nevarnih dejavnikov. Za nesrečo z usodnimi posledicami je namreč dovolj le trenutek nepazljivosti. 

Jeseni se dan krajša, vidljivost v mraku pa hitro postane slabša. Vse udeležence v prometu Agencija za varnost prometa opozarja, da se ura ta konec tedna premika na zimski čas. To pomeni, da bo dan še krajši, vidljivost pa se bo poslabšala še prej. Ker so motoristi zaradi svoje ozke silhuete že tako slabše vidni, jih drugi vozniki hitreje spregledajo ali jim odvzamejo prednost. Motoriste zato pozivajo k uporabi zaščitne opreme, oblačil in čelade v živahnih, odsevnih barvah, vedno naj imajo prižgane luči, da jih bodo drugi vozniki lažje in hitreje opazili. Voznike pa pozivajo, naj pozorno spremljajo promet, tako v vzvratnih, kot tudi stranskih ogledalih, predvsem pa naj vsakič preverijo t. i. mrtvi kot. 

Agencija dodatno opozarja na previdno vožnjo v skupini motoristov, kjer obstaja povečano tveganje za nastanek prometnih nesreč. Motoristi v skupini namreč lahko odločanje o načinu vožnje »prepustijo« vodilnemu jedru skupine, pri čemer še zdaleč ni nujno, da ima vsak posameznik v skupini enake sposobnosti in spretnosti. Še vedno velja pravilo, da naj najmanj izkušen motorist v skupini vozi tik za prvim, hitrost in način vožnje skupine pa naj bo prilagojena njemu. 

Agencija za varnost prometa želi vse udeležence v prometu znova spomniti, da cesta ni prostor za tekmovanje, temveč za sodelovanje, če želimo na cilj priti varno. Motoristi in drugi udeleženci naj se na ceste podajo strpno in previdno, naj ne precenjujejo svojih sposobnosti, ne podcenjujejo voznih razmer in naj vozijo umirjeno ter premišljeno.