V sedmih državah plačilo cestnine z eno napravo

Podjetje Vialtis je uvedlo napravo po imenu VIALTIS Telepass SAT s katero bo mogoče plačilo cestnine na Poljskem (samo na avtocesti A4), v Franciji, Španiji, na Portugalskem, v Italiji, Avstriji in (od konca marca v Belgiji).

V sedmih državah plačilo cestnine z eno napravo

Družba zagotavlja, da se bo sedmim državam do konca tega leta v sistem pridružila tudi Nemčija. Zahvaljujoč tej napravi bo plačevanje cestnin v tujini bolj priročno. V skladu z Vialtisom bodo tehnologije NFC in Bluetooth omogočile dodajanje države brez potrebe po spremembi naprave. Na zemljevidu lahko vidimo cestno omrežje VIALTIS TELEPASS SAT leta 2018 (države označene s svetlo zeleno barvo) in načrtovano mrežo (države, označene s temno zeleno barvo), s katero bo v  prihodnosti možno plačati cestnino.

Naprave konkurence:

T-Systems, Daimler AG in DKV Euro Service delujejo na podobni rešitvi. Te družbe so združile moči, da bi razvile EETS, tako imenovano "Evropsko elektronsko cestninjenje".

Izvajanje EETS je načrtovano za to leto. Naprava, namenjena cestninjenju po vsej EU, bo najprej delovala na Poljskem, v Nemčiji, Belgiji, Franciji in Avstriji. Nato bo sistem vključeval tudi Italijo, Portugalsko, Španijo in Madžarsko.

BOX EUROPE bo kmalu na trgu pravijo pri DKV.

Uporabniki bodo lahko namestili napravo in jo prenesli v svoja vozila. (Povezava bo mogoča s tehnologijo Plug and Play, brez potrebe po namestitvi naprave v specializirani delavnici.) Poleg tega bo mogoče omogočiti tudi spletno registracijo in brezžično konfiguracijo.