Tovornjak, ki reagira 25-krat hitreje kot običajen voznik

»Belgija močno podpira nadaljni razvoj t.i. Truck Platooninga v Evropi.« S temi besedami je omenjen izziv pozdravil Christophe Leurident, svetovalec na belgijskem ministrstvu za promet.

Tovornjak, ki reagira 25-krat hitreje kot običajen voznik

»European Truck Platooning Challenge« je iniciativa predstavljena s strani Nizozemskega ministrstva za infrastrukturo in okolje, katere cilj je brezžično povezati tovornjake, ki vozijo tesno en za drugim in vzpostaviti panevropsko testiranje načina tovrstnega transporta. Z uporabo te tehnologije lahko tovornjaki vozijo bližje med seboj, porabijo manj goriva, proizvedejo manj CO2 emisij, obenem pa so varnejši in pripomorejo h boljši pretočnosti prometa.

Sistem »Platooning« uporablja avtomatiziran način vožnje in sicer s pomočjo tehnologije Wi-Fi, radarjev in kamer. Edinstven sistem EcoTwin, katerega uporablja DAF in je bil razvit v sodelovanju s NXP je povezava Wifi-P. Ta sistem omogoča sledilnemu tovornjaku, da reagira do kar 25 hitreje kot človek, vozilo pa lahko upočasni še preden naše oko zazna, da vozilo pred nami upočasnjuje. Wifi-P med drugim omogoča voznikom DAF-ov, da se lahko pogovarjajo med seboj, velik zaslon v sledilnemu tovornjaku pa prikazuje, kaj se dogaja pred vodilnim tovornjakom.