Srečanje prevozniških družin 2019

Na Srečanju prevozniških družin in prevozniških podjetij Slovenije 2019 v Slovenski Bistrici se je zbralo okrog 2.000 slovenskih prevoznikov, članov obeh stanovskih organizacij Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) in Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), njihovih družinskih članov, partnerjev in drugih gostov, ki so velik stanovski dogodek ob njegovi tretji ponovitvi že uspešno sprejeli za svoj novi praznik.

Srečanje prevozniških družin in prevozniških podjetij Slovenije 2019
Dogodek sta pripravili Sekcija za promet pri OZS in Sekcija za prevoz blaga pri GZS pod častnim pokroviteljstvom Ministrstva za infrastrukturo RS.

Sledila jim je tudi industrija, ki je srečanje prepoznala kot lepo priložnost za svojo promocijo, dogodka pa so se v velikem številu udeležili tudi predstavniki državnih institucij in politike. Splet široke podpore ni naključje, je posledica dobrega povezanega dela prevoznikov in zavedanja vseh, kako pomembna gospodarska panoga so.

Dogodek sta pripravili Sekcija za promet pri OZS in Sekcija za prevoz blaga pri GZS pod častnim pokroviteljstvom Ministrstva za infrastrukturo RS. Prevozniki so močna gospodarska panoga, od katere je odvisno celotno gospodarstvo. Tega se še kako zavedata obe stanovski organizaciji slovenskih prevoznikov, ki v zadnjih letih tesno sodelujeta pri aktivnostih za izboljšanje njihovega položaja in hkrati želita, da bi se razmere prevoznikom in delovanje družinskih podjetij še izboljšajo.

Osnovna ideja srečanja je medsebojno druženje slovenskih prevoznikov in medgeneracijsko povezovanje, ki je za uspešen prenos podjetij in uspešno delo mladih generacij še kako pomembno. Na srečanju pa so se prevozniki srečali tudi s svojimi dobavitelji in gosti iz vrst naročnikov, predvsem pa s predstavniki državnih organov, strokovnih služb, politike in lokalnih skupnosti ter jim neposredno orisali svojo dejavnost, želje, potrebe in aktualno problematiko.

Letošnje srečanje gosti tudi številne predstavnike industrije, ki prevoznikom zagotavljajo svoje izdelke in storitve. Strokovni sejem, ki je nastal na dogodku, je letos rekorden, saj je svoje predstavitve predstavilo več kot 60 podjetij in drugih partnerjev slovenskih prevoznikov. 

Tako velikega strokovnega srečanja ni spregledala niti politika, ob tej priliki pa so častni gosti med drugim tudi povedali: Po besedah predsednika sekcije za promet pri OZS Petra Piška je večina slovenskih prevozniških podjetij družinskih podjetij. "Ker smo predani svojemu poklicu, trpijo družine. Ta davek se velikokrat spregleda, prav pa bi bilo, da se temu končno nameni pozornost," je dejal v nagovoru zbranih. Poleg izboljšanih pogojev za družinsko podjetništvo in davčne razbremenitve gospodarstva si avtoprevozniki želijo večjo pretočnost prometa na mejnih prehodih in hitrejše umeščanje infrastrukturnih objektov ob avtocestah. Odprta vprašanja po besedah Piška že dejavno rešujejo v dialogu s predstavniki pristojnih ministrstev in vlade in verjame, da se bodo kmalu našle rešitve. "Ne želimo subvencij, želimo samo pogoje za normalen razvoj, da bomo lahko konkurenčni na evropskih trgih," je poudaril.


mag. Dejan Židan, predsednik Državnega zbora RS: »Na vas, slovenske prevoznike sem izredno ponosen. Kamorkoli v Evropi pridem, mi povedo, kako zelo se lahko zanesejo na vas slovenske prevoznike, to je nekaj najlepšega, kar lahko slišiš. Zato se posebej zahvaljujem vsem družinskim članom slovenskih prevozniških družin, da imate razumevanje za slovenske prevoznike.


mag. Alenka Bratušek, ministrica za infrastrukturo: »Lansko leto, je bila ena mojih prvih obveznosti na mestu ministrice ravno vaše srečanje, zato sem zelo vesela, da lahko na tem mestu stojim tudi danes. Ne dajem praznih obljub in verjemite mi, kar obljubim, bomo tudi naredili. Začeli smo z dvema večjima projektoma progo Divača Koper in s tretjo razvojno osjo na Koroško ter izvedli več sto manjših projektov na naši cestni infrastrukturi. Vaš kruh je težko prislužen, zato hvala za vse, kar naredite za Slovenijo in hvala vašim družinam, da vas pri tem podpirajo.«

mag. Boštjan Poklukar, minister za notranje zadeve: »Slovenija je varna država, tudi zaradi vas, ki odgovorno skrbite za vaše prevoze, vaš vozni park in varno vozite po naših cestah ter ste s tem zgled tudi tujim voznikom. Zahvaljujem se vam za razumevajoč in odgovoren odnos ter številne pohvale, ki smo jih z vaše strani deležni, čeprav vem, da hvaliti notranje ministrstvo in policijo, ni najbolj hvaležno.«

mag. Violeta Bulc, evropska komisarka za promet: »Izgleda čudovito! 70% evropskega prometa prevozite avtoprevozniki po evropskih cestah, to je izjemna količina. Naj z vami podelim nekaj zelo pomembnih podatkov. V zadnjih štirih letih smo skupaj tudi z vašima strokovnima združenjema pripravili novo evropsko zakonodajo za vas prevoznice in prevozniki, z veseljem ugotavljam tudi, da je v tem poklicu vedno več žensk. Pozivam vas tudi, da skupaj z državo porabite tudi sredstva za izgradnjo infrastrukture za uporabo zelenih goriv. S tem boste lahko sledili razvoju in svoje storitve še naprej izvajali tudi v evropskem prostoru, ki bo stare tehnologije vedno bolj omejeval. Ne pozabite in tudi v prihodnje, ko bo na mojem položaju nekdo drug, sodelujte pri razvoju dogodkov, lobirajte, hodite na sestanke v Bruselj in sooblikujte skupno evropsko prihodnost stroke, ker bo ta vplivala na vse tudi na vas doma.«



S svojimi pozdravnimi govori so zbrane nagovorili tudi mag. Sonja Šmuc, generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije, Branko Meh, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Peter Pišek, podpredsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in predsednik Sekcije za promet

Milan Slokar, predsednik Sekcije za prevoz blaga pri Gospodarski zbornici Slovenije, Danijel Fijavž, lastnik podjetja Danijel Fijavž s.p. in gostitelj letošnjega srečanja ter dr. Ivan Žagar, župan občine Slovenska Bistrica.

Srečanje je ob glasbi in dobri hrani trajalo vse do poznih večernih ur. Napovedali so tudi prihodnje srečanje, ki bo zadnjo septembrsko soboto 2020 nekje na Dolenjskem.

Fotogalerija