Scania praznuje 125 let

Scania v letošnjem letu praznuje 125 let inovacij. Vse od ustanovitve daljnega leta 1891, ko so v zasebnem podjetju izdelovali vagone, pa do danes, ko so vozila opremljena z najnovejšo tehnologijo, pri Scaniji niso ustavili napredka, obenem pa so uspešno premagali tako različne finančne krize kot tudi poskuse prevzema. In danes se uspešna zgodba le še nadaljuje.

Scania praznuje 125 let

Spodaj navajamo krajši pregled njihove zgodovine, vse od začetka pa do danes:

1891: Zasebno podjetje Vabis je bilo ustanovljeno v kraju Södertälje. Tam so izdelovali običajne vagone in tiste za razsuti tovor. 20 let kasneje pa je nastalo podjetje Scania-Vabis, in sicer kot posledica združitve z zasebnim podjetjem za izdelavo motorjev Scania iz kraja Malmö.

1923: Inženir podjetja Scania-Vabis August Nilsson razvije štiricilindrski motor z zgoraj nameščeno odmično gredjo. Moč motorja in njegova zanesljivost sta glavna atributa podjetja.

1936: Scania-Vabis razvije svoj prvi dizelski motor, ki takoj navduši množice in novinarje. »Na moje presenečenje, motor komaj slišim,« je dejal eden izmed novinarjev ob predstavitvi. »Kljub temu pa sem čutil njegovo učinkovitost, sej je avtobus kar izstrelilo iz mesta,« je še dodal.

1961: Scania-Vabis gradi svoj uspeh tudi v Braziliji, kjer v São Bernardo do Campo, blizu mesta Sao Paulo, odprejo svoj prvi proizvodnji obrat izven Švedske.

1969: Legenda je rojena. Scania predstavi 350 »konjski« 14-litrski V8 turbo motor. To je najmočnejši motor v Evropi, pionirsko zasnovan, da se vrti z nizko vrtilno frekvenco in ima velik navor pri nizkih obratih.

1980: Scania predstavi serijo 2, prvi modularni program gospodarskih vozil.

1988: Predstavijo serijo 3, v prihodnjem letu pa prevzamejo naslov Mednarodni tovornjak leta. Pri Scaniji so sedaj sposobni izdelati tovorna vozila po zahtevah kupcev.

1995: Predstavljena je serija 4, ki prav tako osvoji naslov Mednarodni tovornjak leta.

2000: Pri Scaniji iz tovarne zapelje že milijonto vozilo.

2003: Predstavijo Young European Truck Driver tekmovanje, na katerem so slavili že številni zmagovalci.

2009: Scania predstavi scania touring, nov avtobus, ki je bi izdelan v sodelovanju s kitajskim proizvajalcem avtobusov Higer. Scania in Higer združita moči pri izdelavi avtobusov na Kitajskem, s katerimi nastopata na svetovnem trgu – pionirski korak pri izdelavi avtobusov.

2010: Novi 730 »konjski« V8 motor je najmočnejši serijski motor, ki se kljub temu ne odreka nizki porabi goriva.

2011: Dve leti pred zakonsko določbo Scania predstavi prvi evropski Euro 6 tovornjak.

2013: Predstavljeni so novi Streamline modeli za prevoz na dolge razdalje.

2015: Scania preda že več kot 150.000-i tovornjak s povezljivostjo.

Kljub vsem inovacijam pa se razvoj ne ustavlja. Podjetje še vedno stremi k izboljšanju svojih produktov. Za leto 2016 tako napovedujejo, da bo v ospredju najpomembnejši element podjetja – njihovi zaposleni.