Scania ima že 170.000 povezanih vozil

Pred petimi leti je Scania predstavila povezljivost, ki je postala del serijske opreme na evropskih tržiščih. Danes pa uporabniki Scania vozil v več kot 50 državah dostopajo do različnih podatkov o vozilih in s tem lažje ocenijo njihovo delovanje. V letu 2015 se je skupini pridružilo še skoraj 70.000 povezljivih tovornjakov in avtobusov, tako da skupno število vozil s povezljivimi moduli že presega 170.000 enot.

Scania ima že 170.000 povezanih vozil

Investicije Scanie v povezljivost so se začele že davnega leta 2000, ko so predstavili prve digitalne storitve Fleet Management. V tistem času je sistem zbiral podatke o delovanju elektronskih sistemov v vozilu, s čimer so lahko analizirali porabo goriva in obrabo ter kako voznik prestavlja, zavira in na splošno izrablja motor. S tovrstnimi podatki so tako postavili temelje za njihov program Scania Driver Training, kasneje se mu je pridružil še program za voznike avtobusov Scania Driver Coaching service. Ta sedaj tvorita osnovne elemente pri konceptu Ecolution By Scania

Z uporabo tega koncepta se lahko poraba goriva zmanjša za 10 do 15 odstotkov, kar pri letno prevoženih 200.000 kilometrih lahko predstavlja prihranek okoli 10.000 evrov.