Registracija v sistem elektronskega cestninjenja DarsGo

Z mesecem aprilom je na slovenskih avtocestah vzpostavljen sistem elektronskega cestninjenja, imenovan DarsGo. Cestninjenje vozil z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone tako od aprila naprej deluje prek skupno 128 portalov nad avtocestami in hitrimi cestami. Registracijo v sistem lahko uporabniki uredijo tudi na izbranih bencinskih servisih MOL in jo hkrati povežejo tudi s plačilom s karticami Skupine MOL.

MOL

Prvega aprila je na slovenskih avtocestah zaživel nov sistem cestninjenja. Za vozila z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone je vzpostavljen elektronski sistem DarsGo. Cestninjenje poteka prek 128 portalov nad avtocestami in hitrimi cestami. Cestninski portal ob prehodu težkega vozila zazna napravo v vozilu, kar je potem tudi podlaga za obračun cestnine za posamezen cestninski razred.

Kljub temu, da se voznikom tovornih vozil na avtocestah in hitrih cestah ni več potrebno ustavljati, jih morda upočasni globa v primeru kršitve, če bo vozilo na avtocesto zapeljalo brez naprave DarsGo. Globe se določene med 800 pa do nekaj tisoč evrov. Po uvedbi elektronskega cestninjenja bodo na avtocestnem omrežju postopoma odstranjene tudi cestninske postaje.

Za registracijo v sistem DarsGo uporabniki predložijo prometno dovoljenje in dokazilo o emisijskem razredu, za vozila, registrirana v Sloveniji, pa prometno dovoljenje. Naprava DarsGo stane 10 EUR, voznikom pa se svetuje, da naj slednjo namestijo na vetrobransko steklo vozila za lažje beleženje porabe.

Uporabniki sistema DarsGo se lahko registrirajo tudi na bencinskih servisih MOL, in sicer na avtocestnih bencinskih servisih MOL Pince in MOL Lormanje, registracija pa je uporabnikom na voljo tudi na bencinskih servisih MOL Hoče, Dramlje, Celje Mariborska, Vodice in Logatec. Na bencinskih servisih MOL lahko uporabniki preprosto uredijo tudi plačilo vseh stroškov cestninjenja s poplačniškimi karticami MOL.

Prenovljen kartični sistem MOL

Poleg registracije v elektronski sistem cestninjenja, je uporabnikom tovornih vozil in ostalim poslovnim subjektom na voljo tudi popolnoma prenovljen kartični sistem MOL, ki je zdaj še bolj prilagojen potrebam uporabnika. Trenutno lahko izbirajo med tremi vrstami kartic za poslovne uporabnike.

Izbirajo lahko med domačimi in mednarodnimi karticami MOL GOLD EUROPE z odloženim plačilom, ki jih sprejmejo na več kot 3.200 bencinskih servisih v različnih državah po Evropi. Poslovni subjekti se lahko odločijo tudi za uporabo predplačniške kartice MOL GOLD SLOVENIA PREPAID. Nanjo preprosto z vplačilom na bencinskih servisih MOL v Sloveniji ali z nakazilom na transakcijski račun, naložijo dobroimetje in ga z vsemi ugodnostmi koristijo v celotni mreži bencinskih servisov MOL v Sloveniji. Slovenski uporabniki lahko hitro ter udobno podatke spreminjajo kar preko spleta, v novem Virtualnem kartičnem sistemu (VKC) na spletni strani MOL Slovenija.

Za vse informacije v povezavi s karticami Skupine MOL, so vam z veseljem na voljo v kartičnem oddelku: kartica@mol.si ali 02 530 33 32.