Razširitev programa Michelin X Multi Energy

Od 1. februarja 2021 je družina Michelin X Multi Energy za regionalne prevoze tovora obogatena z dvema novima pnevmatikama dimenzije 315/80R22.5: pnevmatika za vodilno os Michelin X® Multi™ Energy™ Z ter pnevmatika za pogonsko os Michelin X Multi Energy D. Težko pričakovana nova dimenzija je, poleg dimenzije 315/70R22.5, že na voljo na tržišču.

pnevmatika-michelin-energy-1

S pnevmatikami Michelin X Multi Energy, ki so se pojavile na tržišču leta 2018, je to prvi program za regionalne prevoze, ki omogoča boljši izkoristek goriva, nižjo porabo goriva in manj izpustov CO2, hkrati pa ponuja visoko raven števila prevoženih kilometrov in varnosti. Dober izkoristek goriva v kombinaciji z veliko prevoženimi kilometri pomeni nižje skupne stroške voznega parka.

Zadnji dve značilnosti izhajata iz nizkega kotalnega upora pnevmatike, ki omogoča:

  • prihranek do 1,1 litra goriva pri prevoženih 100 km, v primerjavi s programom MICHELIN X Multi (na osnovi VECTO izračunov). 

Ker predstavlja gorivo pri prevoznih podjetjih drugi najvišji strošek, lahko pnevmatike MICHELIN X® Multi™ Energy™ pripomorejo k znižanju obratovalnih stroškov. 

  • za do 2,840 kg nižji okoljski odtis CO2 pri prevoženih 100 kilometrih.

Pnevmatike Michelin X® Multi™ Energy™ ustrezajo potrebam proizvajalcev tovornih vozil, za katere veljajo predpisi VECTO. 


Široka paleta zmogljivosti programa odraža kombinacijo prednosti treh glavnih inovativnih, patentiranih tehnologij:

  • Tehnologija MICHELIN Infinicoil: neprekinjena jeklena žica – dolga tudi 400 metrov, ovita okoli pnevmatike za boljšo stabilnost dezena tekalne plasti – prihranek goriva; zaradi tega daljša življenjska doba in več prevoženih kilometrov. 
  • Tehnologija MICHELIN Regenion uporablja kovinsko 3D-tiskanje za proizvodnjo zapletenih kalupov za izdelavo blokov dezena tekalne plasti, ki se pri obrabi pnevmatike obnavljajo. Na ta način se ohrani razmerje negativnega dezena tekalne plasti, s tem pa tudi sposobnost izpodrivanja vode in oprijem skozi celotno življenjsko dobo pnevmatike.
  • Tehnologija MICHELIN Powercoil pooseblja novo generacijo robustnejših jeklenih žic, ki so lažje, trpežnejše in posledično zmanjšajo kotalni upor.


Pnevmatike MICHELIN X® Multi™ Energy™ so zasnovane tako, da jih je mogoče poglobiti in obnoviti, imajo tudi obe oznaki: 3PMSF in M+S, kar dokazuje vrhunski oprijem v vseh vremenskih razmerah, tako v dežju kot v snegu.


Fotogalerija