Pripravljeni na gorivo HVO

Poleg uvedbe celotne serije popolnoma električnih tovornjakov in razvoja vodikove tehnologije DAF pripravlja svoje motorje z notranjim zgorevanjem na nove vrste goriva za nadaljnje zmanjšanje emisij CO₂. HVO – Hydrotreated Vegetable Oil – je biogorivo najnovejše generacije, ki omogoča zmanjšanje emisij CO₂ do 90 odstotkov in se lahko popolnoma uporablja v vseh DAF tovornih vozilih nove generacije.

DAF HVO
DAF HVO | Foto: DAF

Rastlinsko olje, obdelano z vodikom (HVO) je narejeno iz odpadkov in maščob iz živilske industrije. Trenutno je najbolj trajnostno gorivo na trgu za dizelska tovorna vozila in nudi do 90-odstotno zmanjšanje emisij CO₂ ('od izvora do kolesa') v primerjavi z navadnim dizlom. Za razliko od prejšnjih generacij biogoriv HVO nima vpliva na proizvodnjo hrane.

Poleg okoljskih koristi je še ena pomembna prednost ta, da se HVO lahko uporablja v tovornjakih DAF brez kakršnih koli prilagoditev vozil, pri čemer se ohranijo zmogljivosti tovornjakov ter servisni intervali do 200.000 kilometrov za prevoze na dolge razdalje.

Vsi najnovejši modeli tovornjakov DAF so pripravljeni za uporabo 100 % HVO, vključno s serijo LF za distribucijski transport, vsestranskimi modeli XD (Mednarodni tovornjak leta 2023) za distribucijo in posebne aplikacije ter dolgoprogaši XF, XG in XG+ ('Mednarodni tovornjaki leta 2022') za težke prevoze in prevoze na dolge razdalje.