Priprave na začetek sezone

Priprave na sezono 2023 Goodyear FIA ETRC so se začele, ko se je več ekip ta teden podalo na stezo, da bi svoje nove in prenovljene tovornjake preizkusilo.

Truck Race
Truck Race | Foto: Truck Race

Team Hahn Racing se je testiranja udeležil z dvema tovornjakoma, enim za Jochena Hahna, ki je v torek praznoval rojstni dan, in enim za njegovega sina Lukasa. Voznika sta odpeljala solidne kroge, šestkratni prvak pa je bil mentor in učitelj Hahna mlajšega, ki želi kmalu postati tovornjaški as tretje generacije.

Sascha Lenz je prvič predstavil svoj popolnoma nov vijoličast tovornjak MAN. Ekipa SL-Trucksport 30 je od decembra 24/7 delala na novem tovornjaku in uspela ga je pripraviti ravno pravočasno za testne vožnje v Mostu. Razen nekaj težav s prenosom prvi dan je bila vožnja dobra in Lenz z ekipo pospešujeta nov tovornjak.

Nemška ekipa Schwabentruck je vodila svojo voznico Steffi Halm, ki je s svojim tovornjakom številka 44 pridobila dragoceno kilometrino.

Truck Race

Prvenstvu sta se pridružila še dva Iveca v rokah Andréja Kursima in Luisa Recuenca iz Don't Touch Racing, ki sta v prejšnjih sezonah zamenjala MAN-a za prenovljenega IVECO-a. Tovornjak Don’t Touch Racing je bil v zadnjih nekaj mesecih popolnoma razstavljen in prenovljen ter optimiziran za sezono, ki je pred nami. Ekipa je preizkusila narejene izboljšave in preizkusila tudi različne nastavitve za voznika Andréja Kursima.

Drugi povsem nov tovornjak na progi je bil MAN Antonia Albaceteja. Ekipa T Sport Bernau je zadnje tri mesece trdo delala, da je sestavila nov tovornjak z izboljšavami šasije. Med testnimi dnevi je ekipa dosegla velik napredek pri teku na kvalifikacijah in dirkalnih razdaljah s stalnimi časi krogov ter pri delu na nastavitvah za Misano. Z veliko časa na stezi med testom je ekipa izkoristila priložnost in dovolila drugemu vozniku v tovornjaku: Tony Albacete je dobil priložnost, da se preizkusi za volanom MAN-a, ki je vozil nekaj krogov na češkem dirkališču. Antoniov sin je tudi sam dirkač in tekmuje v nacionalnih dirkalnih serijah. Ker ga je oče treniral in mu svetoval, je bilo za Tonyja prvič, da je vozil dirkalni tovornjak, in Španec je priznal, da si ni predstavljal, da bo to tako zahtevna vožnja s tovornjakom.

Truck Race

Steffen Faas se je preizkusu pridružil v svoji zaupanja vredni Scanii. Ekipa je razkrila, da so med zimskim premorom delali na razvoju motorja in podvozja-vzmetenja.

Druga Scania v Mostu je bil Clemens Hecker. Nemec in njegova ekipa so delali na motorju in krmiljenju izven sezone in med testom niso imeli večjih težav.

V Mostu so se vrsti pridružili še trije britanski vozniki. Podprvak Promotorjevega pokala Jamie Anderson je bil vesel, da je pred začetkom sezone dobil dragocen sedež v svojem MAN-u z volanom na desni.

John Newell, ki je debitiral na ETRC lani v Le Mansu, je preizkusil nekaj izboljšav tovornjaka z novimi osmi, zavornim in krmilnim sistemom.

Mark Taylor se je pridružil testu in nabiral kilometre v svojem novem tovornjaku MAN.

Truck Race