Preventivna akcija uporabe varnostnega pasu

Ta teden v Sloveniji Agencija za varnost prometa v sodelovanju s Policijo izvaja nacionalno preventivno akcijo, s katero ozavešča o pomenu pripetosti med vožnjo.

AVP Varnostni pas
AVP Varnostni pas | Foto: Boštjan Paušer

V sodelovanju s policisti policijske uprave Kranj in našo revijo so v četrtek pozornost namenili tudi ozaveščanju uporabe varnostnih pasov pri potnikih, ki potujejo z avtobusi. Izkazalo se je, da jih manj kot polovica med vožnjo uporablja varnostne pasove, če so ti vgrajeni.

AVP Varnostni pas

Agencija in Policija pozivata vse voznike in potnike, naj vedno in brez izgovorov poskrbijo za dosledno pripetost na vsaki, tudi najkrajši poti. Pri najhujših posledicah prometnih nesreč je namreč vedno znova ugotovljeno, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledno uporabljali varnostni pas. Z močjo rok in nog bi se lahko zadržali v sedežu le pri trku s hitrostjo do 7 km/h!

AVP Varnostni pas

Dosledna uporaba varnostnega pasu zmanjša tveganje za smrtno žrtev kar za polovico, skoraj toliko zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe, ter za skoraj četrtino zmanjša tveganje za nastanek lažjih poškodb. Uporaba varnostnega pasu je obvezna tudi za potnike na avtobusih, z izjemo mestnih avtobusov in linijskih prevozov če potniki stojijo.

AVP Varnostni pas