Prepoved prehitevanja za tovornjake po celotnem avtocestnem omrežju

Z začetkom meseca novembra bo po celotnem avtocestnem omrežju v Republiki Sloveniji začela veljati prepoved prehitevanja za težka tovorna vozila. Taka prepoved od 15. januarja že velja na avtocesti med Šentiljem in Koprom (A1).

prepoved-prehitevanja-avtocesta-obvoznica1
Nadzor nad kršitvami že izvaja policija, globa za kršitelje znaša 300 evrov.

»Prepoved prehitevanja za tovorna vozila, težja od 7,5 tone na avtocesti od Šentilja do Kopra daje dobre rezultate. Zlasti smo izboljšali pretočnost. Zato smo se z Darsom dogovorili, da bo s 1. novembrom enaka prepoved prehitevanja za tovorna vozila veljala po celotnem avtocestnem omrežju v Republiki Sloveniji,« je na svojem Twitter profilu zapisal Jernej Vrtovec.

Prepoved prehitevanja za težka tovorna vozila od letošnjega 15. januarja, že velja na prometno najbolj obremenjeni avtocesti A1, in sicer med 6. in 18. uro, v nočnem času je tovornjakom dovoljeno prehitevati. Prehitevanje težkih tovornjakov na tej avtocesti je še vedno dovoljeno na odsekih, kjer so trije vozni pasovi, torej tudi pas za počasna vozila. Na nekaterih odsekih celotnega avtocestnega omrežja sicer že zdaj velja, da tovornjaki ne smejo prehitevati v času jutranje in popoldanske prometne konice. Ob tem je prehitevanje za tovornjake popolnoma prepovedano v predorih in na razcepih, pa tudi na nekaterih mestnih obvoznicah.

Nadzor nad kršitvami že izvaja policija, globa za kršitelje znaša 300 evrov.