Prenovljen najmanjši član družine

DAF predstavlja novo generacijo tovornjakov XB - serijo distribucijskih vozil v razredu od 7,5 do 19 ton, ki bo nadomestila obstoječe modele LF. Novi DAF XB, ki bo na voljo tudi v električni izvedbi, združuje najnižji okoljski odtis z učinkovitostjo, varnostjo in udobjem.

DAF XB
DAF XB | Foto: DAF Trucks

S serijo povsem novih tovornjakov nove generacije XD, XF, XG in XG+, ki so namenjeni za distribucijo, dolge razdalje in gradbeništvo je DAF v zadnjih 18 mesecih postavil nove standarde glede učinkovitosti, varnosti in udobja. Nova generacija XB – vključno z gradbenimi modeli XBC – zaključuje DAF-ovo obsežno prenovo ponudbe.

Mestna distribucija brez emisij

DAF širi svojo ponudbo izdelkov brez emisij z novim modelom XB Electric, ki je primeren za trajnostno mestno in regionalno distribucijo. Poleg 16 in 19 tonskih različic je na voljo 12 tonska različica s 17,5-palčnimi kolesi in samo eno vstopno stopnico. Medosne razdalje se začnejo pri 4,2 metrih.

Elektromotor nudi 120 ali 190 kilovatov največje moči, odvisno od specifikacije, in navor 950 oziroma 1.850 Nm dolgotrajno (2.600 oziroma 3.500 Nm kratkotrajno). Za najmanjši možni vpliv na okolje in največjo vzdržljivost DAF uporablja baterije litijevega železo fosfata (LFP – Lithium Ferro Phosphate) z veliko energijsko gostoto ter brez kobalta in magnezija, z bruto vsebnostjo energije od 141 do 282 kWh. To omogoča tovornjaku XB Electric doseg do 350 kilometrov, kar je več kot dovolj za potrebe mestne distribucije.

DAF XB

Hitro in počasno polnjenje

Značilnost novega DAF XB Electric je 'Combined Charging System'. Ta omogoča polnjenje tovornjaka prek običajnega električnega omrežja in je idealen, ko se tovornjak ob koncu dneva vrne v domačo bazo. Hitro polnjenje baterij (650 V DC s 150 kilovati) od 20 do 80 odstotkov napolnjenosti bo trajalo le 40 do 70 minut, odvisno od specifikacije vozila.

Za optimalno podporo strankam pri prehodu na prevoz blaga brez emisij DAF-ova celovita ponudba vključuje tudi široko paleto rešitev za polnjenje, svetovanje o načrtovanju poti in polnjenju ter zagotavljanje namenskega usposabljanja za voznike, da kar najbolje izkoristijo svoja vozila.

DAF XB

Visoko učinkoviti motorji PACCAR

Poleg inovativnega, popolnoma baterijskega električnega pogonskega sklopa, je novi DAF XB na voljo s 4,5-litrskim 4-valjnim motorjem PACCAR PX-5 in 6,7-litrskim 6-valjnim PACCAR PX-7 z močmi od 124 kilovatov (170 KM) do 227 kilovatov (310 KM). Motorji razvijejo največji navor pri nizkih vrtljajih, kar prispeva k eni najmanjših porab goriva v razredu. Motorja PACCAR PX-5 in PX-7 sta pripravljena za uporabo goriva HVO, kar zmanjša emisije CO2 za do 90 odstotkov.

DAF XB

Avtomatski menjalnik PowerLine

DAF XB z motorjema PX-5 in PX-7 je na voljo v kombinaciji z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom PowerLine, ki ponuja optimalno razporeditev prestav. Brez kakršne koli prekinitve navora omogoča gladko prestavljanje in hiter odziv na plin, kar ima za posledico visoko udobje in dobre vozne lastnosti. Poleg tega menjalnik nudi preprosto manevriranje pri nizki hitrosti zahvaljujoč funkciji, ki omogoča natančno premikanje, ki ga voznik nadzoruje le s stopalko zavore.

Za serijo DAF XB so na voljo tudi 6- in 9-stopenjski ročni menjalniki, medtem ko je za posebne potrebe mogoče naročiti samodejne menjalnike Allison s pretvornikom navora.

DAF XB

Prijazen do nadgraditeljev

Najboljša učinkovitost vozila v razredu je dosežena tudi z obsežnim razponom medosnih razdalj (največ do 6,9 metra) in dolžine podvozja, kar omogoča več kot 9-metrsko nadgradnjo. To zagotavlja najboljšo prilagoditev konfiguracije vozila glede na potrebe dela. Majhna masa praznega vozila ima za posledico največje nosilnosti. Poleg tega ima šasija serije XB nov vzorec 'mreže' pritrdilnih mest za večjo prijaznost do izdelovalcev nadgradenj. Novost so vnaprej določene postavitve podvozja s spremenjenimi rezervoarji za gorivo, izpušnimi sistemi, akumulatorji in rezervoarji za zrak, posebej namenjene cestnim pometačem in prekucnikom.

Nov standard v varnosti

Novi distribucijski tovornjak DAF XB je na voljo z naborom naprednih sistemov za pomoč vozniku za varnost in udobje voznika, ki so vodilni v razredu. Sistem AEBS (Advanced Emergency Braking System) je opremljen z radarjem in kamero, ki prepoznava ranljive udeležence v prometu pred vozilom. Snemalnik podatkov o dogodkih snema slike in podatke, ko je aktivirano opozorilo za zaviranje AEBS, sistem DAF Turn Assist pa voznika opozori, če so kolesarji v mrtvem kotu vozila. Sistem za zaznavanje utrujenosti oceni voznikovo budnost in ga opozori, ko je potreben odmor.

Poleg tega je vsak XB opremljen s kamero za prepoznavanje omejitev hitrosti, ki voznika obvešča o dejanskih omejitvah hitrosti, medtem ko pasivni pomočnik pri menjavi voznega pasu pomaga preprečiti nevarne manevre tako, da opozori na morebitno nenamerno menjavo voznega pasu.

Dobra neposredna vidljivost je dosežena z nizko postavitvijo kabine, velikim vetrobranskim steklom in stranskimi okni ter njihovo nizko bočno linijo. Opcijsko je na voljo okno Curb View Window za neoviran pogled na druge udeležence v prometu v sovoznikovih vratih. Tanka oblika novih ogledal omogoča popolno kombinacijo neposrednega in posrednega pogleda.

DAF XB

Visok nivo udobja za voznika

Z modelom XB DAF ponovno dokazuje svoj odličen sloves pri izdelavi tovornjakov, ki so priljubljeni pri voznikih. Udobne dnevne, podaljšane dnevne in spalne kabine imajo široke vstopne stopnice, vrata, ki se široko odpirajo, in nizek položaj kabine za lahko dostopnost. Udobni sedeži imajo enako mehko oblazinjenje kot tovornjaki serij XD, XF, XG in XG+, s katerimi si nova generacija deli tudi kakovostno končno končno obdelavo, nov multifunkcijski volan in 12-palčni digitalni osrednji zaslon na armaturni plošči. Ta prikazuje vse informacije v zvezi z vozilom, prikaz na njem pa si voznik lahko prilagodi po svojih željah.

DAF XB

XBC za gradbeništvo

Poleg serije XB za uporabo na cesti DAF predstavlja tudi serijo XBC, ki se odlično znajde v težkih razmerah, na primer v segmentu gradbeništva ali komunale. XBC ima 19-tonsko šasijo in se ponaša z visoko oddaljenostjo od tal 255 milimetrov, velikim vstopnim kotom 25 stopinj, jekleno sprednjo zaščitno ploščo hladilnika in motorja ter robustnim odbijačem iz jekla lava sive barve.

Nova serija tovornjakov DAF XB bo prišla v serijsko proizvodnjo v zadnjem četrtletju letošnjega leta.

Fotogalerija